SpaceX-ova raketa Starhopper, koja pomalo podsjeća na kombinaciju "ekspres-lonca" i "vodotornja", uspjela je poletjeti.

 

 

Točnije, lebdjela je nekoliko metara iznad tla nekoliko sekundi i potom se sigurno spustila, no Musk i ekipa dokazali su da je njihov prototip rakete za Mjesec ipak funkcionalan. Cijeli je test trajao 15-ak sekundi, ali je pokazao što možemo očekivati od SpaceX-a u budućnosti.

Naime, Starhopper predstavlja novu generaciju SpaceX-ovih raketa s novim raketnim pogonom. Sa svojim dizajnom koji omogućuje nekoliko korištenja, ova je raketa zamišljena kao vozilo koje će prevoziti teret i ljude u svemir – do Mjeseca, pa čak i Marsa.

Baš kao i druga SpaceX-ova raketa, Falcon 9, Starhopper, uzlijeće i slijeće u uspravnom položaju kako bi odmah bio spreman za ponovnu upotrebu.

No iako su iz SpaceX-a dokazali da njihov prototip radi, morat ćemo pričekati još neko vrijeme prije no što se odluče poslati ga u svemir.

Prije svega, moraju dokazati da ovaj, pomalo čudni dizajn rakete zaista funkcionira, ali i da je novi glavni motor, Raptor, sposoban otisnuti raketu više od nekoliko metara od tla.

Podsjetimo, prvi test koji su pokušali napraviti dan ranije, nije bio uspješan. Što se točno dogodilo, još nije poznato, ali je testiranje prekinuto odmah nakon paljenja pogonskog motora.

Musk je najavio kako će SpaceX ponoviti testiranje za tjedan-dva, kad bi Starhopper trebao uzletjeti do 200 metara visine, što bi potvrdilo da motor tipa Raptor funkcionira.

Elon Musk (Foto: AFP) Musk uvjeren: Poslat ćemo raketu na Mjesec već za 2 godine jer je to jedini način da NASA-i dokažemo da možemo

A onda? Musk tvrdi da će za dvije godine spustiti raketu na Mjesec. No on je poznat i po tome da često daje "veoma optimistične" prognoze.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju