MyShake: Aplikacija za otkrivanje potresa

Cilj je stvaranje globalne seizmičke mreže, odnosno kolektivnog seizmografa.

Monika Nožić Monika Nožinić | 15.02.2016. / 16:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Istraživači sa Sveučilišta Berkeley u Kaliforniji i kompanija Deutsche Telekom razvili su novu aplikaciju koja senzor pokreta pametnog telefona koristi za otkrivanje potresa, s ciljem potencijalnog spašavanja ljudskih života.

Aplikacija pod nazivom MyShake, bilježi vrijeme i amplitude podrhtavanja tla te podatke i lokaciju telefona šalje na analizu Berkeleyjevom seizmološkom laboratoriju.

Što više ljudi bude koristilo aplikaciju, sustav će bolje raditi, a cilj je  stvaranje globalne seizmičke mreže, odnosno kolektivnog seizmografa koji će korisnike upozoriti o potresu koji stiže.

"U zemljama u razvoju podložnim potresima, poput Nepala i Perua, MyShake bi mogao upozoriti potencijalno ugrožene ljude bar nekoliko dragocjenih sekundi ranije i, u najboljem slučaju, spasiti im život", priopćili su iz Deutsche Telekoma.

"Ove zemlje trenutno imaju ili samo raštrkanu seizmičku mrežu na zemlji ili sustav ranog upozoravanja ili čak nemaju ništa od navedenog, ali imaju milijune korisnika pametnih telefona", stoji u priopćenju.

Iako je senzor pokreta na telefonu ili brzinometar manje osjetljiv nego seizmografski uređaji na zemlji, on može zabilježiti potrese magnitude iznad pet stupnjeva na dubini do 10 kilometara pa bi rasprostranjen broj potencijalnih korisnika aplikacije nadoknadio manju osjetljivost jednog telefona.

Procjenjuje se da samo u Kaliforniji ima 16 milijuna korisnika pametnih telefona i oko 1,0 milijardi širom svijeta.

MyShake besplatno možete preuzeti sa Google Play i App Storea.

Pogledajte video:

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti