Na hakerskom forumu objavljeni podaci o čak 500 milijuna korisnika LinkedIna

Iz LinkedIna uvjeravaju kako nije došlo do iskorištavanja nikakvog propusta te da je riječ o podacima koji su javno dostupni na profilima korisnika, no i takvi se podaci mogu iskoristiti za prijevare i nove napade.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.04.2021. / 07:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Novi problemi za korisnike društvenih mreža. Nakon što su nedavno objavljeni privatni podaci više od 530 milijuna korisnika Facebooka, sada su na udaru korisnici poslovne društvene mreže LinkedIn. I ovog puta riječ je o velikom broju korisnika čiji su podaci procurili na mrežu - njih oko 500 milijuna.

Facebook vas prati (Foto: Getty Images) Novi skandal: Haker objavio osobne podatke više od 500 milijuna korisnika Facebooka

Ti su se podaci pojavili na jednom hakerskom forumu, a uključuju emailove, telefonske brojeve, podatke o spolu, profesionalnim titulama i poveznice na druge društvene mreže korisnika. Hakeri takve osobne podatke, kao i druge informacije o korisnicima s interneta mogu iskoristiti za razne prijevare i nove napade na korisnike, krađe osobnih podatka, ucjene itd.

Nakon što su se mrežom proširile informacije o prodaji osobnih podataka s LinkedIna, reagirali su i iz te društvene mreže. U komentaru za medije naglasili su kako se ovdje ne radi o nekom sigurnosnom propustu koji su hakeri iskoristili te da se među objavljenim podacima ne nalazi niti jedan privatni podatak korisnika njihove mreže. Prema njima, odnosno prema podacima koje su pregledali, informacije o korisnicima koje su objavljene prikupljene su s različitih internetskih stranica i mreža, dok se podaci s LinkedIna koji se nalaze na tom popisu odnose samo na javno dostupne informacije s njihovih profila.

Lozinka (Foto: Getty Images) Objavljena najveća baza jedinstvenih e-mailova i lozinki prikupljenih u različitim hakerskim napadima i sigurnosnim propustima, provjerite je li i vaša među njima

Dakle, iako hakeri nisu probili zaštitu i nisu se dokopali lozinki i drugih osjetljivih informacija, svakako je zabrinjavajuće što se na njihovim forumima mogu kupiti datoteke s brojnim osobnim podacima korisnika koji se mogu dalje iskorištavati u prijevarama. S obzirom na to da LinkedIn ima više od 675 milijuna korisnika, a objavljeni su podaci o njih oko 500 milijuna, nije teško zaključiti kako bi među tim podacima mogli biti i brojni podaci hrvatskih korisnika. Također, nije poznato hoće li LinkedIn obavijestiti korisnike čije su podatke hakeri pokupili s njihove društvene mreže i prodaju ih na svojim forumima.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti