Objavljena najveća baza jedinstvenih e-mailova i lozinki prikupljenih u različitim hakerskim napadima i sigurnosnim propustima, provjerite je li i vaša među njima

Među objavljenim adresama nalaze se mnoge koje su procurile u ranijim napadima na Netflix, Bitcoin, LinkedIn, ali i neke koje dosad nisu bile objavljene.

Martina Čizmić | 12.02.2021. / 12:56

Lozinka (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Najveća baza ukradenih e-mailova i lozinki pojavila se na popularnom hakerskom forumu i tako potencijalnim hakerskim napadima izložila 3,2 milijarde jedinstvenih računa.

No većina podataka koji su objavljeni u COMB-u (Compilation of Many Breaches) nisu novi, već ranije prikupljeni iz različitih hakerskih napada i curenja podataka sa Netflixa, LinkedIna, Exploit.ina, Bitcoina i sličnih. Ipak među njima se mogu pronaći i kombinacije e-mail adresa i lozinki koje do sad nisu bile označene kao kompromitirane. 

Kako su objavili iz CyberNewsa, većina je baze organizirana poput one iz velike baze objavljene 2017. godine (a koja se također nalazi u ovoj kompilaciji) - po abecednom redu i u jednostavnoj strukturi tako da ju je lako pretraživati.

Među objavljenim e-mailovima i lozinkama teško je reći koliko je njih još uvijek aktivno i u upotrebi. Stoga su napravili alat koji objedinjuje više od 2,5 milijardi jedinstvenih e-mailova i više od 15 milijardi računa (s lozinkama) u koji je dovoljno upisati svoju e-mail adresu i za nekoliko trenutaka saznati je li i vaša adresa ugrožena. Mi smo, primjerice pronašli jednu adresu koju inače koristimo za prijave na newslettere i forume i koja ne sadrži privatne podatke. 

Pronađete li svoju e-mail adresu, najbolje što možete napraviti je promijeniti lozinku i (ako je to moguće) uključiti dvostupanjsku autentifikaciju. Također, nemojte koristiti istu kombinaciju e-mail adrese i lozinke više puta već napravite novu lozinku za svaki servis u koji se ulogiravate tom e-mail adresom.

I na kraju, nije naodmet podsjetiti kako bi trebalo redovito mijenjati lozinke, čak i ako nisu kompromitirane, kako biste izbjegli da se netko dočepa vaše stare lozinke i iskoristi ju za ulazak u vaše račune. Pogotovo one s osjetljivim podacima kao što su bankovni izvadci, podaci o kupovini na internetu ili pak sadrže osobne podatke vas ili članova vaše obitelji.

Izvor: CyberNews

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti