Među najboljima su u svijetu i najbolji u Europskoj uniji: Hrvatski mladi informatičari briljiraju na natjecanjima

Na sjevernom Jadranu na pripremama su i naši olimpijci. Informatički olimpijci. Oni, baš poput hrvatskih sportaša, osvajaju medalje.

Zimo Zimo | 12.07.2021. / 07:47

Galerija

Rasplesani robot ili precizni bacač strelica. Strojevi su to složeni od devetstotinjak dijelova, a za njihove zadaće programirala su ih - djeca. Reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić pitala ih je je li im izrada teška.

Isprogramirati ne, ali slagati da, ima puno dijelova pa ih je bilo teško naći, rekle su joj Ilarija i Katja, učenice četvrtog razreda.

U učionici koju smo posjetili se "peče". Zvuk miksera zamijenila je tipkovnica. Programirati virtualni recept nije lako. Ljetni kamp informatike već trideset godina rezervoar je nadarenih informatičara i među najboljima su u svijetu.

Osnovica čitavih aktivnosti upravo je ono u čemu se kasnije naša djeca natječu na svjetskim olimpijadama, to je dakle programiranje i rješavanje algoritamskih zadataka. Ove je godine, baš nedavno, održana međunarodna programerska olimpijada na kojoj su naši učenici bili najbolja reprezentacija u Europskoj uniji, kazao nam je predsjednik Hrvatskog saveza informatičara Vlado Lendvaj.

Patrick Pavić iz trećeg razreda vratio se sa zlatom. Četiri godine na krčkom kampu upijao je znanja kao polaznik. Danas je mentor.

Mi nismo ni svjesni koliko svaki dan algoritamski rješavamo stvari, od svake odluke, što ćemo obući taj dan, to je isto na neki način odlučivanje algoritama, većinom se takvim težim problemima bavimo, govori Pavić.

Martina Licul iz Pule nosi srebro s prve europske informatičke olimpijade za djevojke. Evo zašto voli STEM.

To što je stalno nešto novo, nije monotono, uvijek je izazov i svatko može pokazati tko je on na neki drugi način, zaključila je.

Njihov način je znanje i usavršavanje. Ako na mladima svijet ostaje, Krk i Hrvatska ne moraju se brinuti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti