Na novi Huaweijev telefon Mate 30 brzo i jednostavno mogu se instalirati Googleove aplikacije

Potrebno je manje od 10 minuta da se na najjači Huaweijev telefon instalira Google Play i dobije pristup svim aplikacijama kao i na ostalim Androidima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.09.2019. / 09:48

Huawei Mate30 Pro (Foto: Huawei)

Sve do svibnja ove godine Huawei je bio u velikom naletu i, činilo se, nezaustavljivom pohodu prema vodećem mjestu na globalnom tržištu pametnih telefona. Prestigli su Apple i zauzeli drugu poziciju na tržištu, a korisnike i analitičare oduševili su posljednjim generacijama modela iz serija Mate i P te smo s nestrpljenjem iščekivali vidjeti što će nam donijeti nova generacija popularnog Matea.

Huawei Mate30 Pro Huawei predstavio novi Mate30 i Mate30 Pro - hoćemo li ga vidjeti i u Hrvatskoj?

No kao što svi dobro znamo, stanje na mobilnom tržištu i Huaweijeve planove promijenila je jedna Trumpova odluka i zabrana suradnje američkih kompanijama s kineskom tvrtkom. Iako nevoljko, te se zabrane mora pridržavati i Google, zbog čega Huawei trenutačno nema dopuštenje korištenja njihovih aplikacija. Zato je najnoviji i najjači Huaweijev telefon, Mate 30 Pro, morao biti predstavljen bez Googleovih aplikacija – iako ga pokreće Android, bez Google Playa (putem kojih su dostupne sve druge aplikacije) jasno je da, osim u Kini, taj uređaj neće privući previše pozornosti.

Na vlastitu odgovornost

Ipak, za sve ljubitelje Huaweija koji bi htjeli kupiti novi Mate, a ne mogu bez punog Androida, ne samo da postoji rješenje, već je ono prilično jednostavno i zaista svatko na Mate 30 može za desetak ili manje minuta instalirati Google Play i imati sve aplikacije koje želi. Naravno, riječ je o zaobilaznom i neslužbenom rješenju koje korisnici primjenjuju na vlastitu odgovornost, no prema dosadašnjim iskustvima koje možemo pročitati na internetu, dosad nije bilo prevelikih problema. Jedino što se može dogoditi jest da se nakon instalacije korisnici ne mogu prijaviti u Google Play, no potrebno je samo ponovno pokrenuti telefon i problem je riješen.

Brad Smith, Microsoft Predsjednik Microsofta poziva: Ne treba nam digitalna željezna zavjesa na Pacifiku, dajte nam da surađujemo s Huaweijem

Rješenje su ponudili na stranci 9to5 Google te je prvo potrebno otvoriti stranicu izplay.net i tu pritisnuti (virtualnu) plavu tipku putem koje će se na telefon preuzeti Google Service Framework installer, a nakon toga potrebno je instalirati sve datoteke i pokrenuti Googleovu trgovinu Play Store. S online trgovinom aplikacija na kojoj su dostupne i sve druge aplikacije, Mate 30 postaje klasični Android koji može konkurirati ostalim uređajima na tržištu, no nije teško zaključiti da većina ljudi neće platiti više od tisuću eura za uređaj koji bi morali modificirati.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti