Huawei predstavio novi Mate30 i Mate30 Pro - hoćemo li ga vidjeti i u Hrvatskoj?

Huawei je predstavio nove pametne telefone Mate serije - Mate30 i Mate30 Pro, ali i novu verziju pametnog sata i bežičnih slušalica.

Martina Čizmić | 19.09.2019. / 15:11

Huawei Mate30 Pro (Foto: Huawei)

 Na svjetskoj premijeri održanoj u njemačkom Muenchenu, Huawei je predstavio telefon koji se željno iščekivao, ne toliko zbog njegovih tehničkih mogućnosti već zbog operativnog sustava koji ga pokreće. 

Iako je tijekom cijelog predstavljanja naglasak prije svega bio na brzini, 5G mogućnostima, novim kamerama, čelni čovjek Huaweija, Richard Yu, ni u jednom trenutku nije spomenuo koji će operativni sustav pokretati nove pametne telefone. 

Tek je u jednom trenutku spomenuto kako Mate30 serija dolazi s Huaweijevim EMUI 10 sučeljem temeljenim na Androidu 10.

Huawei Mate 30 serija dolazi s Huaweijevim OLED Horizon zaslonom, a pokreće ju posljednji Huaweijev čipset predstavljen na IFA u Berlinu - Kirin 990 5G Soc.

Huawei Mate 30 serija ističe puni potencijal pametnog telefona. Era 5G daje nam mogućnost da razmislimo o tehnologiji pametnih telefona, a Huawei Mate 30 serija je ultimativni izraz onoga što je moguće, rekao je prilikom predstavljanja Richard Yu.

Futuristički dizajn

Dizajnerski, Mate 30 serija oslanja se na prošle godine predstavljenu Mate 20 seriju. Na prednjoj strani nalazi se nešto veći, ali tanji "zubić" koji skriva čak dvije kamere i dva senzora. Huaweijev OLED Horizon zaslon prelijeva se preko bočnih stranica kako bi maksimizirao prostor za prikazivanje sadržaja.

U Huaweiju su se ovaj put odlučili za maksimalni minimalizam pa je tako s bočne strane nestao gumbić za kontrolu glasnoće. Korisnici će za upravljanje glasnoćom koristiti virtualni gumb koji mogu postaviti na onu stranu ekrana na kojoj im najbolje odgovara.

Prednje kamere koriste se za 3D Face Unlock, odnosno prepoznavanje lica i otključavanja ekrana, dok se ispod samog ekrana nalazi čitač otiska prstiju koji se brine za biometričku sigurnost.

Na stražnjoj strani dominira metalni prsten koji skriva tri odnosno četiri kamere, koje, kako su istaknuli na predstavljanju, imitira izgled DSLR kamere.

Mate30 tako dolazi sa trostrukom SuperSensing kamerom koja se sastoji od 40 megapikselne, 16 megapikselne širokokutne i 8 megapikselne telefoto kamere. Mate30 Pro pak ima i dodatnu 3D kameru za stvaranje osjećaja dubine na fotografijama.

SuperSensing kamera može snimati video u 4K, a dodatni efekti koji su ugrađeni u samu aplikaciju kamere omogućavaju rezultate koji djeluju profesionalno. Posebno se ističe podatak kako SuperSensing kamera propušta 40 posto više svjetlosti što omogućava snimanje i u uvjetima lošeg osvjetljenja ili noćnim uvjetima.

Telefoto kamera nudi 3x optički zoom, 5x hubridni zoom i do 30 puta digitalni zoom uz optičku stabilizaciju slike i stabilizaciju pomoću umjetne inteligencije.

Huawei Mate30 Pro (Foto: Huawei)

Velika baterija i puno umjetne inteligencije

Veliki ekran i snažan čipset zahtjevaju i veliku bateriju, a u Huaweiju su se pobrinuli da Mate30 to i ima. Tako Mate30 dolazi s baterijom od 4200 mAh, dok Pro verzija ima još veću bateriju od 4500 mAh. Obje baterije podržavaju Huawei SuperCharge tehnologiju i bežično punjenje Huaweijevim bežičnim unjačem od 27W.

Od stvari koje bi još trebalo istaknuti su i EMUI10 temeljen na Androidu10 koji dolazi s "Dark Modom" za bolju štednju baterije. Intiuitivni bočni virtualni gumbići kojima korisnici mogu zadavati različite zadaće (od kontrole glasnoće, preko pokretanja videoigara ili kamere).

Posebno su se pohvalili umjetnom inteligencijom koja prepoznaje geste rukom i omogućava interakciju sa zaslonom uređaja bez ikakvog dodira, ali i AI Auto-Rotate mogućnost koja prati u kom smjeru korisnik gleda te prilagođava sliku na zaslonu bez ikakve potrebe rotiranja samog uređaja.

Huawei Mate30 kontrola gestama (Foto: Huawei)

Huawei Mate 30 i Mate30 Pro trebali bi se naći na tržištu sljedeći mjesec po cijeni od 799 eura za Mate30 verziju 8GB RAM-a i 128GB prostora za pohranu, odnosno po cijeni od 1099 eura za Mate30 Pro u verziji 8GB RAM-a i 256GB prostora za pohranu.

Na žalost, prema trenutno dostupnim informacijama, ne zna se kad će (odnosno hoće li) i po kojoj cijeni Mate30 serija biti dostupna u Hrvatskoj.

Iako su sve oči bile uprte u Mate30 seriju, Huawei je, očekivano predstavio i još nekoliko uređaja. Tako je predstavljena nova inačica njihovog pametnog sata Huawei Watch GT 2 koji u sebi skriva Huaweijev Kirin AI čip. U odnosu na prethodnu inačicu, nadograđen je operativni sustav te je tako sad moguće primati pozive putem Bluetootha i slušati glazbu, a dodano je i još nekoliko nadogradnji samih fitness aplikacija na satu.

Također, predstavljene su i slušalice FreeBuds 3 koje smo već imali prilike vidjeti na IFA sajmu u Berlinu pred koji tjedan.

Richard Yu, Huawei Huawei predstavio novi 5G čipset i potvrdio lansiranje Mate 30

Slušalice i sat trebali bi biti dostupni u Europi od studenog ove godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti