Na površini Sunca pojavile se nakupine pjega koje mogu progutati cijelu Zemlju, a NASA-in stručnjak upozorava da još nismo vidjeli najgore

NASA-in stručnjak ističe da novonastale skupine pjega, iako su ogromne, zapravo ne predstavljaju ono najgore što Sunce može pokazati u trenutnom ciklusu.

Branimir Vorša | 21.04.2022. / 10:04

Nove sunčeve pjege
Nove Sunčeve pjege (Foto: Langkawi National Observatory/MYSA)

Dvije velike nakupine Sunčevih pjega pojavile su se na površini Sunca, nagovještavajući povećane mogućnosti pojava živopisnih aurora i potencijalno štetnih sunčevih baklji tijekom nadolazećih mjeseci. Neke od sunčevih pjega su toliko velike da bi mogle progutati cijelu Zemlju.

Poznate kao "aktivne regije" 2993 i 2994 (AR2993 i AR2994), čini se da nove nakupine prati i treća, koja je još uvijek skrivena iza sjeveroistočnog dijela Sunca (ili prividnog ruba) i koja je, čini se, uzrokovala snažnu solarnu baklju koja je prije nekoliko dana promašila Zemlju.

Promatranje Mjeseca i planeta Sredinom mjeseca imat ćemo priliku golim okom vidjeti rijedak astronomski spektakl na ranojutarnjem nebu

Svaka se spomenuta nakupina sastoji od nekoliko Sunčevih pjega i pokriva područje od preko sto milijuna kvadratnih kilometara, što je mnogo veće od promjera Zemlje. Pjege su uzrokovane magnetskim poremećajima vidljive Sunčeve fotosfere.

Sunce, za razliku od Zemlje, u pravilnim razmacima od 11 godina mijenja svoj magnetski polaritet, pri čemu svaki solarni ciklus ima faze niske i visoke aktivnosti. Ciklusi solarne aktivnosti broje se od 1775. godine, kada je počelo opsežno bilježenje aktivnosti Sunčevih pjega. Trenutno se nalazimo u 25. solarnom ciklusu, koji još nije dosegao svoj vrhunac, što sugerira da će doći do još više aktivnosti Sunčevih pjega.

Siguran sam da ćemo vidjeti veće aktivne regije tijekom sljedećih nekoliko godina. Aktivne regije 2993 i 2994 su srednje veličine i ne predstavljaju najbolje što solarni ciklus 25 može proizvesti, rekao je solarni fizičar Dean Pesnell iz NASA-ina Centra za svemirske letove Goddard za portal Live Science.

Pesnell je rekao da se očekuje da će trenutni ciklus dosegnuti svoju maksimalnu aktivnost krajem 2024. ili početkom 2025. Energija iz aktivnih područja može se osloboditi kao zračenje (solarne baklje) i izbacivanje koronalne mase (CME), koje su supervruće kugle plazme.

Takve sunčeve baklje i CME-i mogu stvoriti prekrasne aurore na Zemlji, ali također mogu predstavljati opasnost za električne mreže, satelite, komunikacijske mreže te potencijalno čak i za svemirske putnike izvan zaštite Zemljina magnetskog polja.

Geomagnetska oluja, ilustracija Geomagnetska oluja će danas zahvatiti Zemlju, ali gotovo da ju nećete primijetiti

Solarni ciklus 25

Jan Janssens, stručnjak za komunikacije u Centru za izvrsnost Solar-Terrestrial u Bruxellesu, rekao je za Live Science da je Sunce već bilo vrlo aktivno tijekom posljednjih nekoliko tjedana i ne očekuje se da će uskoro postati manje aktivno.

Prošlog tjedna Zemlja je za dlaku propustila izbacivanje solarne plazme povezano s ranijom skupinom Sunčevih pjega.

Ova situacija je tipična u ovoj fazi solarnog ciklusa. Kako solarni ciklus ide prema svojem maksimumu, sve složenije regije Sunčevih pjega postaju vidljive, koje onda mogu proizvesti sunčeve baklje, rekao je Janssens.

Zapisi također pokazuju da je trenutna razina Sunčeve aktivnosti otprilike ista kao što je bila tijekom posljednjeg solarnog ciklusa, pa čak i niža nego što je bila u ovo vrijeme tijekom dva ciklusa solarne aktivnosti prije toga, rekao je.

Pesnell, koji je projektni znanstvenik za NASA-in Solar Dynamics Observatory (SDO), rekao je da je snažna baklja klase X1.1 otkrivena u nedjelju (17. travnja) sada, izgleda, iz treće grupe Sunčevih pjega koja rotira iza AR2993 i AR2994 na vidljivom disku Sunca.

Znanstvenici dijele solarne baklje u pet klasa, a svaka je 10 puta snažnija od prethodne - A, B, C, M i X, prema NASA-i. Svaka kategorija ima devet divizija; a najsnažnije baklje X-klase mogu držati više od 10 puta veću snagu od baklje X1, tako da u teoriji ne postoji ograničenje koliko velike mogu biti – najsnažnije zabilježene, 2003. godine, preplavile su senzore te su bile klase X28.

Najdetaljnija fotografija Sunca dosad FOTO Ideeeeš: Ovo je najnevjerojatnija i najdetaljnija fotografija Sunca ikad snimljena

Opasnost je realna

Centar za predviđanje svemirskog vremena Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) izvijestio je da je puls X-zraka iz nedjeljne baklje X1 izazvao snažno zamračenje na radiofrekvencijama ispod 30 MHz diljem jugoistočne Azije i Australije.

Isto tako je utvrđeno da će izbačena koronalna masa (CME) zvjezdanog materijala iz najnovije solarne baklje promašiti Zemlju.

Međutim, kada CME-i utječu na Zemlju, mogu imati ozbiljne posljedice, na primjer, preplaviti električne mreže ili radiokomunikacije ili čak naštetiti astronautima u svemiru. Oni također mogu izravno oštetiti elektroniku satelita i zagrijati plinove gornje atmosfere kako bi prouzročili povećan otpor satelita u niskim orbitama.

Baklje i koronalna izbacivanja mase postat će češći tijekom sljedećih nekoliko godina, podižući razinu opasnosti od Sunčeve aktivnosti, rekao je Pesnell.

Čini se da je do sada suvremeni svijet izbjegavao najgore posljedice solarnih oluja. No, neke od najgorih solarnih baklji u novijem sjećanju, tijekom "oluja za Noć vještica" 2003. godine, zamračile su dijelove Europe i Južne Afrike na nekoliko sati.

Slika nije dostupna Snimljena najveća dosad viđena solarna erupcija, srećom nije usmjerena prema Zemlji

Izvor: Live Science

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti