Snimljena najveća dosad viđena solarna erupcija, srećom nije usmjerena prema Zemlji

Iako ovaj događaj nije usmjerio smrtonosne čestice prema Zemlji, važan je podsjetnik na nepredvidivu prirodu Sunca i važnost razumijevanja i praćenja njegovog ponašanja.

Branimir Vorša | 22.02.2022. / 09:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svemirska letjelica Solar Orbiter, Europske svemirske agencije (ESA) i NASA-e, snimila je najveću dosad viđenu solarnu erupciju.

Solarne prominencije su velike strukture zamršenih linija magnetskog polja koje drže guste koncentracije solarne plazme suspendirane iznad površine Sunca, ponekad u obliku lučnih petlji. Često se povezuju s izbacivanjem koronalne mase, koja, ako je usmjerena prema Zemlji, može izazvati štetu na našoj tehnologiji i svakodnevnim životima.

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju na geomagnetsku oluju koja će udariti Zemlju

Spomenuta solarna erupcija dogodila se 15. veljače i proširila se milijunima kilometara u svemir. Dobra vijest je da izbacivanje koronalne mase nije bilo usmjereno prema Zemlji te da zapravo, putuje daleko od nas.

Snimku je snimio uređaj Full Sun Imager (FSI), koji služi za snimanje ekstremnih ultraljubičastih zraka (EUI) na Solar Orbiteru. FSI je dizajniran da gleda cijeli solarni disk čak i tijekom bliskih prolaza pored Sunca, kao što će to biti slučaj 26. ožujka, kad će letjelica proći unutar oko 0,3 puta udaljenosti od Sunca do Zemlje.

Sunce će tad ispuniti puno veći dio vidnog polja teleskopa. Trenutačno, oko diska još uvijek postoji velik prostor za promatranje, što omogućuje da FSI snimi zapanjujuće detalje na udaljenosti od oko 3,5 milijuna kilometara.

Drugi svemirski teleskopi kao što je ESA/NASA-in SOHO satelit, često vide solarnu aktivnost poput ove, ali ili bliže Suncu, ili dalje pomoću okultera, koji blokira odsjaj Sunčevog diska kako bi omogućio detaljne slike same korone. Stoga je istaknutost koju promatra Solar Orbiter najveći događaj te vrste ikada snimljen u jednom vidnom polju zajedno sa solarnim diskom, otvarajući nove mogućnosti da se vidi kako se događaji poput ovih po prvi put povezuju sa solarnim diskom. Istovremeno, SOHO može pružiti komplementarne poglede na čak i veće udaljenosti.

Događaj su pratile i druge svemirske misije, uključujući NASA-inu solarnu sondu Parker. Sljedeći tjedan, Solar Orbiter i Parker Solar Probe obavit će posvećena zajednička promatranja tijekom Parkerovog prolaska najbližom točkom svoje orbite oko Sunca.

Slika nije dostupna Ozbiljno upozorenje znanstvenika: Svijet nije spreman na “internetsku apokalipsu”

Čak je i svemirska letjelica BepiColombo (ESA/JAXA) koja nije posvećena solarnoj znanosti osjetila navedenu erupciju. Ta se letjelica trenutno nalazi u blizini Merkurove orbite i otkrila je ogromno povećanje očitanja elektrona, protona i teških iona sa svojim instrumentima za praćenje zračenja.

Iako ovaj događaj nije usmjerio smrtonosne čestice prema Zemlji, važan je podsjetnik na nepredvidivu prirodu Sunca i važnost razumijevanja i praćenja njegovog ponašanja. Zajedno s ESA-inom budućom namjenskom svemirskom vremenskom misijom Vigil, koja će pružiti jedinstven pogled na ovakve događaje, možemo bolje zaštititi naš planet od nepredvidive i nasilne Sunčeve ćudi.

Izvor: ESA

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti