Znanstvenici upozoravaju na geomagnetsku oluju koja će danas udariti Zemlju

U Hrvatskoj ne bi trebali osjetiti posljedice solarne oluje, no zato bi polarnu svjetlost mogli vidjeti čak u New Yorku i Sjevernoj Irskoj.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.10.2021. / 14:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Astronomi vjeruju kako smo u ranoj fazi 11-godišnjeg ciklusa tijekom kojeg je povećana sunčeva aktivnost. U nedavnom istraživanju znanstvenici su upozorili kako bi takve velike solarne oluje mogle izazvati kaos na Zemlji, što su nazvali internetskom apokalipsom jer bi utjecale i na globalnu internetsku mrežu, a možda čak i na satelitski internet i sustav navigacije.

Slika nije dostupna Astronomi upozoravaju NASA-u: Povratku čovjeka na Mjesec prijeti ubojita solarna oluja, misiju treba provesti do 2025.

Srećom, takve velike, odnosno superoluje nisu tako učestale, no zato povremeno možemo očekivati solarne oluje koje bismo mogli osjetiti i na Zemlji, prvenstveno kroz poremećaje u radu električnih mreža, ali i kroz pojavu polarne svjetlosti na mjestima na kojima to inače nije uobičajeno.

Upravo jedna takva solarna oluja trebala bi danas (večeras po hrvatskom vremenu) udariti na Zemlju, no njezine posljedice ne bi trebale biti velike. Upozorenje na takvu geomagnetsku oluju, koja bi se možda mogla odraziti na probleme s električnom mrežom na višim geografskim širinama, kao i određene "probleme s orijentacijom" svemirskih objekata, uputila je američka Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA). Oluja bi mogla doseći kategoriju G2, što je prema NOAA-i umjereno jaka oluja.

Prema predviđanjima znanstvenika, oluja bi mogla izazvati polarnu svjetlost koja bi mogla biti vidljiva čak i u New Yorku i na Sjeveru Engleske i Sjevernoj Irskoj.

Slika nije dostupna Kako zvuči kad se kozmički oganj odbije od Zemljina magnetnog štita? Poslušajte, zvukovi su jezivi

Ipak, astronomi ne očekuju da će solarna oluja izazvati neke veće probleme kao što je to bilo s najvećom dosad zabilježenom magnetskom olujom iz 1859., koja je poznata kao Carringtonov događaj. Polarna svjetlost tada je zabilježena i na mjestima bližima ekvatoru, a prema nekim izvještajima, bila je sjajnija od sjaja punog Mjeseca. Oluja je poremetila sustav telegrafa diljem Europe i Sjeverne Amerike, a kada bismo danas doživjeli takvu oluju, stručnjaci vjeruju da bi se njezina šteta zbrajala u bilijunima dolara.

Izvor: Sky
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti