Nagrada prije odlaska u mirovinu: Štakor Magawa dobio je zlatnu medalju za hrabrost i spašavanje života

Organizacija APOPO trenira štakore za otkrivanje nagaznih mina i eksploziva, a jedan je takav štakor, zbog svojih zasluga, dobio zlatnu medalju za hrabrost i spašavanje života.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.09.2020. / 13:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Štakori su životinje na kojima se provode različiti eksperimenti i testovi, a neprofitna organizacija APOPO trenira ih i koristi za otkrivanje mina i drugih eksplozivnih sredstava. Pri pomoći u razminiranju jedan se štakor posebno istaknuo. Magawa, koji je rođen 2014. u Tanzaniji, zaslužio je zlatnu medalju za spašavanje života i hrabrost, koje životinjama dodjeljuje britanska dobrotvorna organizacija PDSA. Dosad su takvim medaljama nagrađeni psi, mačke, konji i golubovi, no sve dosad niti jedan štakor nije dobio zlatnu medalju.

U razminiranju Kambodže Magawa sudjeluje od 2016. godine i dosad je pronašao 39 nagaznih mina i još 28 neeksplodiranih sredstava koji su predstavljali veliku opasnost. Štakori se u razminiranju koriste zbog odličnog njuha jer mogu nanjušiti kemijske komponente u eksplozivu te zbog vrhunskog pamćenja. Treniraju se na posebnom poligonu u Tanzaniji tako što, kada pronađu eksploziv, a ne iskopaju npr. neki otpadni metal, uvijek dobiju nagradu.

Posao za koji pirotehničaru treba oko četiri dana, a to je razminiranje oko 200 kvadratnih metara, štakor može jednako uspješno obaviti za 30-ak minuta, objasnili su iz APOPO-a. Kako su štakori lagani, oni neće aktivirati minu kada stanu na nju te se zahvaljujući njihovim sposobnostima čuvaju i životi pirotehničara, ali i ljudi koji žive u blizini minski opasnih područja. Magawa je dosad sudjelovao u razminiranju čak 141 tisuće kvadratnih kilometara prostora.

Treniranje štakora traje oko 9 mjeseci, a karijera im obično traje dok ne navrše 7-8 godina, što znači da se Magawa približava zasluženoj mirovini u kojoj će moći uživati s (malom) zlatnom medaljom oko vrata.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti