Najavljena izgradnja novog sudarivača čestica, ali ne u Švicarskoj

Ovaj sudarivač čestica postavit će SAD na samo čelo istraživanja o nuklearnoj fizici.

Martina Čizmić | 12.01.2020. / 08:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Veliki hadronski sudarivač čestica vjerojatno je poznat svima. Nalazi sse u švicarskoj u istraživačkom centru CERN u Zurichu. I dok u CERN-u prikupljaju sredstva za izgradnju novog, još većeg sudarača čestica, pomalo iznenađujuće došla je vijest o gradnji trećeg. No, ovaj put ne u CERN-ovoj organizaciji ni u Švicarskoj.

Američko ministarstvo energetike predstavilo je svoje planove za izgradnju elektron-ionskog sudarivača čestica i to u New Yorku. Sudarivač čestica nalazio bi se u Brookhaven National Laboratoryju i trebao bi američkim znanstvenicim omogućiti proučavanje tehnologije ubrzivanja čestica i nuklearne fizike.

Prilikom predstavljanja planova, državni tajnik za energetiku Dan Brouillette istaknuo je kako će ovaj sudarivač čestica postaviti SAD na samo čelo istraživanja o nuklearnoj fizici.

Produbit će naše razumijevanje prirode i vjerujemo da će biti izvor informacija koje će dovesti do novih tehnologija i inovacija, istaknuo je Brouillette.

Procjenjuje se da će izgradnja takvog laboratorija stajati između 1,6 i 2,6 milijardi dolara te neće biti spreman za upotrebu prije 2030. godine.

No, nakon pokretanja znanstvenici će moći koristiti sudarivač kako bi zrake visoko energetskih elektrona sudarili s protonima i većim atomskim jezgrama kako bi došli do novih spoznaja u fizici.

Elektron-ionski sudarivač otvorit će novo polje u nuklearnoj fizici, poručili su iz Brookhaven National Laboratoryja. Istaknuli su i kako će sudarivač "proširiti naše poznavanje temeljnih sastavnica atoma koji čine svu vidljivu tvar u svemiru".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti