Tinja - Aplikacija koja povezuje instalatere solarnih panela i korisnike

Startup Tinja jedinstvena je platforma u Hrvatskoj, regiji pa čak i Europi koja privlači strane investitore.

Monika Nožić Monika Nožinić | 20.08.2017. / 12:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tinja - online platforma za jednostavno i efikasno povezivanje instalatera solarnih panela i zainteresiranih korisnika koji žele instalirati solarne panele na svoj posjed jedinstvena je i unikatna platforma takve vrste u regiji, ali i diljem Europe. Cilj platforme je potaknuti iskorištavanje obnovljivih izvora energije, prvenstveno solarne energije, a iza svega stoji 21-godišnja studentica preddiplomskog studija Računarstva na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Kaja Pavlinić i njen šesteročlani tim.

Zahvaljujući programu Benjamin Franklin Transatlantic Fellowship, na kojemu je sudjelovala 2014. godine, Kaja je postala članicom alumni zajednice US State Departmenta i do sada ostvarila brojne uspjehe, a kada ne izvršava obveze vezane uz studij, Kaja sudjeluje na raznim međunarodnim konferencijama, projektima i programima, vodi startup Tinja i vlastiti antikorupcijski projekt Integritas koji je pokrenula pomoću Američkog veleposlanstva u Zagrebu.

Alternativni i obnovljivi izvori energije kao i jeftinija energija pojmovi su o kojima se danas sve više razmišlja. Građani sve više gledaju na koje sve načine ušedjeti, kako dugoročno proći jeftinije i upravo se tada pojavljuju razmišljanja o postavljanju solarnih panela na krovišta kuća ili u dvorišta. Da bi stvar bila što jednostavnija i da bi građani brzo i jednostavno došli do odgovarajućih informacija vezanih za solarne panele, pomaže im aplikacija koja povezuje instalatere solarnih panela i korisnike o kojoj nam je više detalja iznijela voditeljica ovog startupa, Kaja Pavlinić.

Što je startup Tinja i kako je nastao, otkud ideja za jedan takav projekt, konkretno za obnovljive izvore energije?

Ideja se rodila prije otprilike godinu dana, na petodnevnoj radionici Open Data Youth Academy u Puli, gdje smo svi sudionici bili okupljeni u timove i dobili priliku tri dana razvijati bilo kakav projekt koji koristi otvorene podatke. Tijekom razmišljanja čime bi se naš tim mogao pozabaviti, shvatili smo da su obnovljivi izvori energije jako perspektivno područje, ali da u Hrvatskoj, pa ni u regiji, još uvijek nisu toliko popularni i mnogi građani zapravo nisu dovoljno informirani o načinu iskorištavanja obnovljivih izvora energije. Problem pogotovo nastaje kada netko želi instalirati solarni panel na svoj posjed – osoba ne posjeduje informacije o isplativosti i iznosu investicije, lokalnim instalaterima i cjelokupnom procesu. U želji da tome doskočimo – nastala je Tinja (ime zbog toga što smatramo kako su obnovljivi izvori energije jedan malen plamen koji tinja i koji će se definitivno rasplamsati u budućnosti). Razvijamo platformu koja korisniku daje okvirne informacije o iznosu investicije i isplativosti, temeljene na lokaciji i osunčanosti posjeda te drugim meteorološkim podacima. Ako se korisnik ipak odluči na instalaciju, spajamo ga sa lokalnim instalaterima solarnih panela. Na taj način instalateri dobivaju veću vidljivost na tržištu, a korisnik s lakoćom može prikupiti ponude svih i odlučiti se za njemu najpovoljniju.

S kojim ste se problemima susreli do sada i kako ste ih riješili? Kakvo je bilo Vaše iskustvo u realizaciji startupa?

Budući da je Tinja još uvijek u početnoj fazi, zasad nismo ni zakoračili u stvarne probleme. A sudeći po iskustvima kolega koji su u naprednijim fazama, njih će biti napretek, haha. No, zasad smo se najviše mučili sa manjkom vremena. Svatko od članova tima ima mnoge druge privatne i poslovne obveze, ja studiram i sve je skupa dovelo do usporenog razvoja nekoliko perioda praznog hoda, koje smo možda mogli bolje iskoristiti. Svi članovi tima (Mario Marić, Nikolina Hojsak, Arthur Imbert, Peter Lunt, Mihajlo Anđelić) smo vrlo mladi i potpuno neiskusni u poduzetništvu. Zbog toga moramo jako puno učiti u hodu, što od mentora i drugih startupova, ali najviše na svojim greškama. Međutim, planovi za nadolazeći period su veliki, instalateri i tvornice solarnih panela su iskazale svoj interes za projekt, mi smo vrlo strastveni oko svoje ideje i spremni smo marljivo raditi kako bi platforma bila završena i puštena u probni rad do početka 2018. godine.

Kome je sve namijenjen Tinja startup?

Platforma je namijenjena svima koji žele instalirati solarni panel na svoj posjed, a nisu sigurni otkud početi i hoće li im se to uopće isplatiti. Često se zna dogoditi da netko izdvoji poveću svotu novaca, a zatim shvati kako je kuća većinu vremena potpuno u sjeni i investicija nije isplativa. Također, smatramo kako bi platforma bila naročito korisna malim poduzećima te OPG-ovima, koji iskorištavanjem obnovljivih izvora energije mogu smanjiti operacijske troškove i ostvariti dugoročnu održivost.

Koji je najveći uspjeh Tinja startupa?

Nakon što smo predstavili ideju na već spomenutoj Akademiji otvorenih podataka, dobili smo nagradu za najbolju ideju. Kasnije smo dobili nagradu za najbolji hrvatski energetski startup na natjecanju Startup Europe Awards te smo sudjelovali na finalu natjecanja u Bruxellesu u lipnju ove godine. Također, osvojili smo drugo mjesto na pitching natjecanju prve konferencije o ženskom investiranju Women Invest. Bili smo i dio 10. generacije Zagrebačkog inkubatora poduzetništva. Projekt je predstavljen na Open Government Partnership Summitu u Parizu prošlog prosinca.

Kako i zašto ste odlučili postati poduzetnica?

Čeka me još jako puno rada i ostvarenih ciljeva prije nego bih se mogla smatrati poduzetnicom, no definitivno osjećam poduzetnički duh u sebi. Uvijek sam voljela ispuniti svoj raspored produktivnim aktivnostima i maksimalno pomagati zajednici. S vremenom sam shvatila da je to smjer u kojem bih htjela razvijati i svoju karijeru – dinamičnost i pomoć ostalima, a poduzetništvo, koliko god možda bilo kompliciranije i stresnije od nekog drugog posla, pruža mnogo prostora za ostvarenje vlastitih ideja i rješavanje aktualnih problema. Isto tako, mislim da je na moju odluku utjecao i Fakultet, na kojem sam upoznala mnogo svestranih studenata i profesora koji rade interdisciplinarne poslove i time uvidjela kako tehnologiju mogu iskoristiti za napredak društva.

Kakva je Vaša vizija Tinje? U kojem će se smjeru razvijati i hoće li se mijenjati? Koji su Vaši budući planovi?

Ideja će se zasigurno još mijenjati u skladu s potrebama i zahtjevima instalatera solarnih panela – želimo kreirati platformu koja stvarno rješava njihove probleme, a ujedno olakšava korisnicima cjelokupan proces instalacije. Zbog toga smo u stalnom kontaktu s mnogima od njih, pa svaki puta dođe do neke sitne izmjene. Plan je završiti platformu do veljače 2018. godine i pustiti ju u probni rad, a zatim ju naravno poboljšati i možda dodati neke druge mogućnosti i značajke, ovisno o reakciji tržišta.

Je li danas dovoljna samo diploma? Koje su, prema Vašem mišljenju, vještine potrebne u današnje vrijeme?

Fakultet je, po mom mišljenju, definitivno mjesto gdje možemo naučiti jako puno toga, no na nama ovisi koliko ćemo iskoristiti sve što nam je dano. Ipak, mislim da je iznad svega najbitnija želja za trudom, radom, povremenim odricanjem te ulaganjem u osobni razvoj. Poslovi nas neće loviti samo zato što posjedujemo diplomu, no uz uloženu dodatnu dozu truda i razmišljanje van ustaljenih okvira, sigurna sam da se možemo uspješno ostvariti, pa čak i ovdje u Hrvatskoj, koliko god to nerealistično zvučalo.

Što biste poručili mladim poduzetnicima? Kako realizirati poslovnu ideju?

Naša generacija može biti jako sretna što u današnje vrijeme na ovim prostorima postoji sve više radionica, programa, akceleratora i inkubatora, u koje su kao mentori uključeni mnogi vrlo uspješni poduzetnici i stručnjaci za rad na poslovnim idejama, a svi oni su voljni uložiti svoje slobodno vrijeme za rad s mladima na njihovim idejama. Mislim da je to fenomenalan koncept i definitivno odličan početak razvoja ideje. Treba iskoristiti sve prilike, a čak i ako ideja propadne, naučeno se uvijek može primijeniti na nekoj drugoj ideji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti