Najmlađa kineska posada krenula prema "Nebeskoj palači"

Ova je misija nagovještaj brže rotacije kineskih astronauta u budućnosti.

Hina | 26.10.2023. / 08:36

Najmlađa kineska posada do sad - Tang Hongbo, Tang Shengjie, Jiang Xinlin (Foto: Afp)

Najmlađa kineska posada astronauta u povijesti uputila se u četvrtak na kinesku svemirsku postaju, čime utire put novoj generaciji "tajkonauta" koji bi trebali ispuniti ambicije svoje zemlje u istraživanju svemira.

Svemirska letjelica Shenzhou-17, ili "Božanska lađa", poletjela je nošena raketom Long March-2F s tri putnika iz lansirnog satelitskog centra Jiuqan u sjeverozapadnoj Kini.

Šestomjesečnu misiju predvodi bivši pilot ratnog zrakoplovstva Tang Hongbo (48), koji je bio dio prve posade na svemirskoj postaji 2021.

Njegov povratak na orbitirajuću postaju Tiangong, "Nebesku palaču", predstavlja i novi rekord za najkraći interval između dviju misija tajkonauta, izraza skovanog od kineske riječi za svemir.

Tiangong svemirska postaja, ilustracija Kina u svemir šalje svoju najmlađu astronautsku posadu

Ova je misija nagovještaj brže rotacije kineskih astronauta u budućnosti.

Uz bok Tangu, prvi put u svemir su poletjeli 33-godišnji Tang Shengjie i 35-godišnji Jiang Xinlin.

Kina je započela i selekcijski proces za četvrtu skupinu astronauta. Od kandidata se traži da imaju završen doktorski studij iz prirodoslovnih disciplina, od fizike, biologije i kemije do biomedicinskog inženjerstva i astronomije.

Prijaviti se prvi put mogu i kandidati iz Hong Konga i Macaa.

U prve dvije skupine tajkonauta svi su bili bivši piloti ratnog zrakoplovstva koji su se pridružili Narodnoj oslobodilačkoj vojsci 1995. s 20 godina.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti