Najskuplji materijal na svijetu koji će dovesti do tehnološke revolucije

Najskuplji materijal na svijetu stvoren je na Sveučilištu u Oxfordu.

Monika Nožić Monika Nožinić | 08.12.2015. / 15:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Cijena samo jednog grama ovog materijala, koji čini kavez atoma ugljika u čijoj unutrašnjosti se nalaze atomi dušika, iznosi vrtoglavih 140 milijuna eura.

Ovaj materijal koristi se za stvaranje malog i prijenosnog atomskog sata, najpreciznijeg sustava za mjerenje vremena na svijetu, zahvaljujući kojem bi sustavi za navigaciju unutar autombila bili precizni čak do 1 milimetra.

"Zamislite minijaturan atomski sat kojeg možete nositi unutar svog pametnog telefona. Ovo je napredna revolucija koja čeka mobilne uređaje", izjavio je dr. Kyriakos Porfyrakis, znanstvenik i stručnjak za nanomaterijale koji na ovom materijalu radi još od 2001. godine.

Atomi ugljika postoje u brojnim oblicima, uključujući dijamant i grafen, a novi materijal napravljen je iz 60 atoma ugljenika.

"Svi atomski satovi koji trenutno postoje toliko su veliki da mogu ispuniti sobu. Novi materijal omogućio bi da ovi satovi rade na čipu koji bi mogao stati u mobilni telefon. Postoje brojne upotrebe za njega, poput kontrole automobila bez potrebe za vozačem. Ako dva vozila idu jedno prema drugom, važno je znati njihovu udaljenost – 2 milimetra nije dovoljno precizno, ali 1 milimetar je", izjavio je Lucius Cary, ravnatelj Oxford tehnološkog fonda.

GPS sustavi su trenutno precizni do udaljenosti od nekoliko metara, ali zahvaljujući novom materijalu to bi se uskoro moglo promijeniti.

Izvor: Telegraph.co.uk

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti