Društvene mreže i druge internetske platforme imat će samo sat vremena da uklone nepoćudan sadržaj sa svojih stranica ili će morati platiti visoke kazne, stoji u novom zakonu koji je upravo izglasan u francuskom parlamentu.

Rok od sat vremena odnosi se na sadržaj koji je povezan s terorizmom i zlostavljanjem djece, a prema novom zakonu, stranice koje u tom roku ne uklone sadržaj mogu biti kažnjene s iznosom u visini do četiri posto njihovih prihoda na svjetskoj razini. Za velike platforme poput Googlea ili Facebooka, to bi moglo iznositi i po nekoliko milijardi eura.

Novi zakon primjenjivat će se na sve internetske stranice, bez obzira na njihovu veličinu, što neki kritičari nazivaju napadom na slobodu govora. Drugi ističu kako samo najveće internetske platforme poput Googlea i Facebooka zaista imaju dovoljne resurse da uklone takav sadržaj u roku.

Francuska grupa koja se bori za digitalna prava "La Quadrature du Net" istaknula je da po novom zakonu, ako internetska stranica ne ukloni sadržaj u roku, policija ima pravo zatražiti da internetski pružatelji usluga blokiraju prikazivanje stranice na cijelom području Francuske. Smatraju da bi tu odluku trebao donijeti sud, a ne policija.

Francuski zakon predviđa i rok od 24 sata za uklanjanje drugog sadržaja koji se smatra ilegalnim (a koji nema veze s terorizmom i zlostavljanjem djece), poput sadržaja koji potiču na mržnju, nasilje, rasizam i seksualno zlostavljanje. Platforme koje ne uklone takav sadržaj u roku od 24 sata mogu biti kažnjene kaznom u visini do 1,25 milijuna eura.

Predstavnici Facebooka, YouTubea i Twittera objavili su kako rade s francuskim vlastima ne bi li pronašli najbolji način za implementaciju novog zakona u praksi.

Inače, francuski zakon na tragu je predloženog EU zakona koji je također imao predviđen rok od jednog sata za uklanjanje nepoćudnog sadržaja, no taj je zakon trenutno na čekanju jer se države članice nisu uspjele dogovoriti oko zajedničkog stajališta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju