Najudaljeniji ljudski objekt u svemiru: Neuništivi Voyager 1 ponovno uspostavio vezu sa Zemljom

NASA-in Voyager 1, nakon što je prevladao komunikacijske poteškoće, nastavlja slati podatke, dijeleći Zemljinu priču kroz svoju Zlatnu ploču, prije nego što će s vremenom izmaknuti Zemljinom komunikacijskom dosegu.

Branimir Vorša | 23.04.2024. / 15:38

Sonda Voyager
Sonda Voyager (Foto: Afp)

NASA-ina sonda Voyager 1, najudaljeniji ljudski objekt u svemiru, nastavila je slati vrijedne podatke nakon razdoblja prekida komunikacije, objavila je u ponedjeljak američka svemirska agencija NASA. Prije toga, sonda je prestala slati koherentne podatke natrag na Zemlju od 14. studenog 2023. godine, unatoč naznakama da još uvijek prima naredbe. Međutim, u ožujku je NASA-in Laboratorij za mlazni pogon (JPL) identificirao neispravan čip kao krivca i implementirao rješenje za kodiranje kompatibilno sa zastarjelim računalnim sustavom sonde.

Sonda Voyager Voyager 1 poslao signal koji je u potpunosti zbunio znanstvenike u NASA-i

Svemirska letjelica Voyager 1 vraća upotrebljive podatke o zdravlju i statusu svojih ugrađenih inženjerskih sustava, priopćila je NASA, izražavajući optimizam glede nastavka prijenosa znanstvenih podataka s te sonde.

Lansiran 1977., Voyager 1 ušao je u povijest postavši prva letjelica koju su izradili ljudi koja je krenula u međuzvjezdani svemir 2012. godine Trenutačno se nalazi više od 24 milijarde kilometara od Zemlje, a porukama je potrebno otprilike 22,5 sata da prevale put između sonde i Zemlje. Njegov pandan, Voyager 2, također je izašao iz Sunčevog sustava 2018. godine.

Obje sonde Voyager nose "Zlatne ploče", koje sadrže raznoliku lepezu sadržaja namijenjenog prenošenju Zemljine priče potencijalnim izvanzemaljskim civilizacijama. Ti zapisi, koje je pripremio odbor kojim predsjedava poznati astronom Carl Sagan, uključuju slike, glazbu i simbolične upute za reprodukciju.

Voyager Space Dogovoreno partnerstvo: Privatna svemirska postaja u svemir će odletjeti na Muskovu Starshipu

Zlatne ploče sadrže kodirane prikaze života na Zemlji, uz kulturne artefakte kao što su glazba i zvukovi, koji se mogu reproducirati pomoću olovke priložene uz ploče. Unatoč njihovoj povijesnoj misiji, očekuje se da će se baterije obje sonde isprazniti do 2025., nakon čega će nastaviti lutati Mliječnom stazom, vjerojatno neograničeno dugo, bez daljnje komunikacije.

Izvor: Science Alert/AFP
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti