Najveća greška u karijeri koju radi većina ljudi

Kako dobiti plaću koju zaslužujete?

Monika Nožić Monika Nožinić | 24.05.2016. / 11:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jeste li ikada pregovarali o visini plaće ili se izborili za povišicu koju zaslužujete? Većina kandidata smatra da tijekom prvog razgovora s poslodavcem nije dobro pokrenuti pitanje o plaći. Naravno, poslodavcima ovakav stav kandidata odgovara jer onda sami mogu odrediti iznos mjesečne plaće, što znači da čak i vrlo poželjnom kandidatu mogu ponuditi onoliko koliko im odgovara, a to je gotovo uvijek puno manje od onoga što bi potencijalni zaposlenik htio.

Za većinu ljudi pregovaranje o plaći poprilično je neugodna situacija, a kako se u tome snašla i koliko je izgubila, objašnjava Jenna Goudreau, novinarka Business Insidera...

"Dan prije završetka fakulteta dobila sam poziv od menadžera jedne kompanije. Tjednima prije toga bila sam na nekoliko neuspješnih razgovora, a ovo je bio posao koji sam zaista htjela.

Pažljivo sam slušala ponudu. Plaća nije bila velika, ali ja sam bila početnik i više od toga nisam ni mogla očekivati pa sam gotovo bez razmišljanja ushićeno prihvatila posao. Ostatak dana bila sam izvan sebe, sretna i usmjerena na budućnost koja me čeka...

Nakon nekoliko mjeseci ili čak godina, shvatila sam da sam napravila užasnu pogrešku. Nisam pregovarala za svoju plaću. Nisam čak ni zastala da bih razmislila o ponudi. Bilo je to vrijeme globalne financijske i ekonomske krize, otpuštanja radnika i usporenog rasta plaća, a ja sam doslovno bila u vrlo nezahvalnoj početničkoj poziciji.

U svemu tome nisam sama niti sam jedina koja je pogriješila. Da sam znala da sam trebala pitati i da većina poslodavaca to zapravo i očekuje, zasigurno bih pokušala..."

Istraživanje CareerBuildera pokazalo je da gotovo polovica (49% ) svih radnika prihvati prvu ponudu koju im poslodavac ponudi. Ovaj je postotak vrlo vjerojatno još i veći kad je riječ o prvim poslovima jer je isto istraživanje pokazalo da će radnici do 35 godina, za razliku od svojih starijih kolega, u puno manjoj mjeri pregovarati oko plaće.

Prema analizi stranice Salary.com, profesionalci koji pregovaraju oko svojih početnih plaća i to isto čine svakih nekoliko godina, u prosjeku tijekom krijere zarade 1 milijun dolara više od onih koji to ne čine. Dok se gubitak od dodatnih nekoliko tisuća dolara možda ne čini kao velika stvar, tijekom nekog vremena postane vrlo bitan.

Ako ne pregovarate ili ne želite pregovarati, to je isključivo vaša stvar jer ne možete biti sigurni da bi poslodavac prihvatio vaš zahtjev za većom plaćom čak ako ga i pitate, no kao i u svemu u životu - ako ne probate, sigurno nećete uspjeti...

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti