Kad su znanstvenici početkom ožujka objavili da su otkrili neobičnu rupu u ozonskom omotaču zemlje iznad Arktika, cijeli se znanstveni svijet zabrinuo.

Led na Arktiku, ilustracija Ozonska rupa pojavila se i iznad Sjevernog pola

Ne samo da se rupa pojavila na neobičnom mjestu već je bila i najveća dosad. Svi su se pitali je li to posljedica velikih požara u Australiji, emitiranja štetnih plinova ili nečega trećeg.

No kako se iznenada pojavila, tako je i iznenada nestala. Znanstvenici iz Copernicus Atmospheric Monitoring Service (CAMS) objavili su da se rupa - zatvorila.

Iako bi se zatvaranje ozonske rupe moglo povezati sa smanjenjem zagađenja zbog usporavanja cjelokupnog svjetskog gospodarstva, znanstvenici ističu da to nije slučaj.

COVID-19 vjerojatno nema nikakve veze s tim, objavili su iz CAMS-a i dodali: Zatvaranje su potaknuli neobično jaki i dugotrajni polarni vjetrovi te nema veze s promjenom u kvaliteti zraka.

Ističu kako je do otvaranja rupe došlo zbog niskih razina ozona na Arktiku, što se događa rijetko, ali nije neobično. No neobično jest da se to dogodilo u proljeće.

Kako su pojasnili u NASA-i, ovako niske razine ozona pojavljuju se otprilike jednom u desetljeću. Iz ESA-e su početkom travnja objavili kako očekuju da se rupa sama zatvori kad temperature na Arktiku narastu i potaknu miješanje zraka bogatog ozonom i onoga u kojem ozona nedostaje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju