Najveća svjetska ozonska rupa netragom je nestala

Iako bi se zatvaranje ozonske rupe moglo povezati sa smanjenjem zagađenja zbog usporavanja cjelokupnog svjetskog gospodarstva, znanstvenici ističu da to nije slučaj.

Martina Čizmić | 29.04.2020. / 12:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kad su znanstvenici početkom ožujka objavili da su otkrili neobičnu rupu u ozonskom omotaču zemlje iznad Arktika, cijeli se znanstveni svijet zabrinuo.

Led na Arktiku, ilustracija Ozonska rupa pojavila se i iznad Sjevernog pola

Ne samo da se rupa pojavila na neobičnom mjestu već je bila i najveća dosad. Svi su se pitali je li to posljedica velikih požara u Australiji, emitiranja štetnih plinova ili nečega trećeg.

No kako se iznenada pojavila, tako je i iznenada nestala. Znanstvenici iz Copernicus Atmospheric Monitoring Service (CAMS) objavili su da se rupa - zatvorila.

Iako bi se zatvaranje ozonske rupe moglo povezati sa smanjenjem zagađenja zbog usporavanja cjelokupnog svjetskog gospodarstva, znanstvenici ističu da to nije slučaj.

COVID-19 vjerojatno nema nikakve veze s tim, objavili su iz CAMS-a i dodali: Zatvaranje su potaknuli neobično jaki i dugotrajni polarni vjetrovi te nema veze s promjenom u kvaliteti zraka.

Ističu kako je do otvaranja rupe došlo zbog niskih razina ozona na Arktiku, što se događa rijetko, ali nije neobično. No neobično jest da se to dogodilo u proljeće.

Kako su pojasnili u NASA-i, ovako niske razine ozona pojavljuju se otprilike jednom u desetljeću. Iz ESA-e su početkom travnja objavili kako očekuju da se rupa sama zatvori kad temperature na Arktiku narastu i potaknu miješanje zraka bogatog ozonom i onoga u kojem ozona nedostaje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti