Ozonska rupa pojavila se i iznad Sjevernog pola

Sveukupno je gubitkom ozona zahvaćeno područje od 20 milijuna kvadratnih kilometara, ili 10 puta većem od površine Grenlanda.

Martina Čizmić | 25.04.2020. / 09:58

Led na Arktiku, ilustracija (Foto: Getty Images)

Njemački znanstvenik tvrdi da je otkrio prvu rupu u ozonskom omotaču iznad Sjevernog pola, javlja u srijedu dpa.

U posljednja dva tjedna debljina ozonskog omotača na Arktiku bila je ispod debljine ozonskog omotača na Antarktici gdje se nalazi ozonska rupa, izjavio je Markus Rex, voditelj odsjeka za atmosfersku fiziku na institutu Alfred-Wegener.

U zonama gdje je debljina ozonskog omotača na svom maksimumom gubitak je oko 90 posto, kazao je Rex.

Radi se o području koje je tri puta veće od Grenlanda. Sveukupno je gubitkom ozona zahvaćeno područje od 20 milijuna kvadratnih kilometara, ili 10 puta većem od površine Grenlanda. Prema Rexu, do toga je došlo zbog iznimno jakog polarnog vrtloga ove zime i niskih temperatura u stratosferi gdje je smješten ozonski omotač.

Trenutno su te zračne mase još uvijek nakupljene iznad Arktika i stoga se ljudi u Europi ne moraju brinuti da će brže nego inače izgorjeti na suncu. Moguće je da će te zračne mase u travnju otplutati sa središnjeg Arktika prema Europi, pojasnio je znanstvenik.

Proizvodnja klorofluorougljika, skupine spojeva koji oštećuju ozonski omotač, zabranjena je prije dosta godina i bez te bi zabrane ozonski omotač bio u još gorem stanju.

No, dodaje Rex, te tvari imaju veliko vrijeme zadržavanja.

Čini se da se ozonska rupa iznad Antarktike, otkrivena 1985. i nakon čega je dogovoren Montrealski protokol i postupna zabrana klorofluorougljika, polako zatvara. Godine 2019. bila je najmanja u proteklih 30 godina.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti