Najveći AI startup dolazi iz Kine

Koliko se u Kini ulaže u umjetnu inteligenciju vidimo i na primjeru kompanije SenseTime Group koja je postala najveći svjetski AI startup.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.04.2018. / 16:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Umjetna inteligencija jedan je od najvećih trenutnih trendova i vjerojatno najveći budući trend na tehnološkom tržištu koji bi uvelike mogao promijeniti način na koji živimo, a neki znanstvenici i tehnološki stručnjaci pribojavaju se da bi, ako razvoj AI-a ode u krivom smjeru, ona bi mogla presuditi cijelom čovječanstvu. Zbog toga brojne kompanije i države ulažu velike resurse u razvoj AI-a, a najveće planove ima Kina čiji je cilj do 2030. dominirati ovim tržištem.

Koliko se u ovoj zemlji ulaže u umjetnu inteligenciju vidimo i na primjeru kompanije SenseTime Group koja je, nakon posljednje runde financiranja, postala najveći svjetski AI startup. Vrijednost ove kompanije u koju je uložila i Alibaba, trenutno iznosi više od 3 milijarde dolara, a prema novinarima Bloomberga koji su razgovarali s "ljudima upoznatim sa situacijom", već se sprema i nova investicija s kojom bi vrijednost dodatno porasla na 4,5 milijardi dolara.

Kompanija SenseTime specijalizirana je za sustave prepoznavanja lica čija se tehnologija koristi u kineskom sustavu nadzora gradova te u pametnim telefonima kineskih kompanija – implementirana je u više od sto milijuna mobilnih uređaja.

S priljevom svježeg kapitala ova će kompanija povećati svoje djelovanja i na razvoj tehnologije za autonomne automobile i proširenu stvarnost, a taj će novac biti namijenjen i privlačenju (plaćanju) najvećih talenata na području umjetne inteligencije

Također, SenseTime razvija i servis kodnog imena Viper namijenjen masovnom nadzoru, koji bi trebao prikupljati i analizirati podatke s tisuća nadzornih kamera – za te potrebe, osim infrastrukture Alibabe (najvećeg pružatelja cloud usluga u Kini), koristit će i najmanje pet superračunala koja namjeravaju izgraditi tijekom sljedećih godinu dana.

Konačni cilj ove kompanije jest u isto vrijeme procesirati sto tisuća prijenosa uživo – od kamera s bankomata i semafora do uredskih kamera i na njima pratiti i označavati osobe s tjeralica, kaznena djela, nesreće i slično.

Ovakav sustav nadzora otvara i mogućnost praćenja političkih aktivista i drugih ljudi "zanimljivih" vladajućima, no oni tvrde kako razloga za brigu oko privatnosti nema jer će tim snimkama pristup imati samo "autorizirane osobe".

Izvor: Bloomberg
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti