Najveći eksperiment koji bi mogao promijeniti kako radimo: Možemo li biti jednako produktivni ako radimo 4 umjesto 5 dana u tjednu?

Uz oko tri tisuće britanskih radnika, slična se istraživanja u manjem opsegu provode u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu.

Martina Čizmić | 06.06.2022. / 15:06

Radni tjedan, ilustracija (Foto: Getty Images)

Oko tri tisuće radnika u Velikoj Britaniji iz oko 70 različitih kompanija započelo je najveći eksperiment vezan uz produktivnost i rad. Oni će sljedećih šest mjeseci raditi četiri dana u tjednu, a dobivati punu plaću.

Kako su istaknuli iz grupe koja zagovara ovakav način rada, cilj je eksperimenta utvrditi hoće li se produktivnost smanjiti ili povećati zbog kraćeg radnog tjedna.

U istraživanje su uključeni znanstvenici sa Sveučilišta Oxford, Cambridge i Boston, koji će provoditi istraživanje zajedno s think tankom Autonomy.

Rad od kuće, ilustracija - 5 Poslodavci bi trebali obratiti pozornost: Svaki peti radnik kaže da će u sljedećih godinu dana promijeniti posao

Među tvrtkama koje su uključene u istraživanje nalaze se informatičke tvrtke koje se bave razvojem softvera, tvrtke koje se bave regrutiranjem radnika, dobrotvorne organizacije, ali i lokalne zalogajnice.

Pandemija nas je natjerala da promislimo o tome kako radimo i kako ljudi organiziraju svoje živote. Ovo činimo kako bismo poboljšali živote naših zaposlenika i kako bismo bili dio progresivne promjene u svijetu koja će poboljšati ljudsko mentalno zdravlje i dobrobit, istaknuo je za BBC suosnivač Pressure Drop Brewery, koja sudjeluje u eksperimentu, Sam Smith.

Pojasnio je da će tijekom istraživanja njegov tim morati proizvesti i pakirati jednaku količinu piva, kao što to radi sad, ali u razdoblju od četiri, a ne pet dana.

Mislim da se tu radi o tome kako koristiš svoje vrijeme. Kad govorim o produktivnosti, ne mislim da moram biti brži u obavljanju zadatka koji sad obavljam, nego da bolje iskoristim vrijeme odmora kako bi se pripremio za sljedeći dan, dodao je Smith.

Uz oko tri tisuće britanskih radnika, slična se istraživanja u manjem opsegu provode u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu.

Ekonomistica i sociologinja sa Fakulteta u Bostonu, Juliet Schor, ujedno i voditeljica istraživanja, nazvala je britansko istraživanje - povijesnim.

Mike Walsh Intervju s futurologom Mikeom Walshom: "Kakav god posao radite danas, vjerojatno ga nećete raditi za pet godina"

Problem s petodnevnim radnim tjednom je u tome što se posao jednostavno razvuče kako bi se popunilo vrijeme. Pridržavanje strogih, stoljećima starih, načina organizacije rada jednostavno nema smisla. Na brojnim radnim mjestima možete biti 100 posto produktivni u 80 posto radnog vremena, kao što su to dokazale brojne kompanije diljem svijeta, ističe Schor.

No, znanstvenici ističu kako četverodnevni radni tjedan nije za svakoga. Neke profesije koje su već preopterećene, kao što su to medicinski radnici ili učitelji, teško mogu "stisnuti" obveze još jednog radnog dana u već postojeće.

Kome bi ovakav četverodnevni radni tjedan najbolje odgovarao i kakvi su rezultati, znat ćemo po okončanju istraživanja i objavi studije. Tvrtke koje su već isprobale takav način rada ističu kako su zaposlenici odmorniji, motiviraniji za rad i općenito produktivniji. Činjenica da rade jedan dan manje tjedno, nije se negativno odrazila na prihode tvrtki. Dapače, ističu, prihodi su narasli jer svi jednostavno čine više u kraćem vremenu.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti