Nakon 13,8 milijuna primijenjenih doza cjepiva CDC objavio: Cjepiva Pfizera i Moderene su sigurna za korištenje

Rijetki slučajevi anafilakse, ozbiljne alergijske reakcije koja zahtijeva medicinsku skrb, prijavljeni su za oba cjepiva u 4,5 slučajeva na milijun ubrizganih doza.

Hina | 20.02.2021. / 08:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prikupljeni u prvim mjesecima imunizacije cjepivima odobrenima u Sjedinjenim Državama pokazuju da su ti pripravci sigurni, objavljeno je u petak.

Nakon ubrizganih 13,8 milijuna doza cjepiva proizvođača Pfizer/ BioNTech i Moderne Inc., većina izvješća govori da nije bilo ozbiljnih nuspojava.

Nije bilo smrtnih slučajeva nakon ubrizgavanja tih cjepiva, pokazuju podaci.

Te podatke CDC je prikupljao od 14. prosinca 2020. do 13. siječnja 2021. iz nacionalnog sustava za praćenje i i vlastitog nadzornog tijela uspostavljenog za cjepiva protiv COVID-19.

U tom razdoblju u nacionalnom sustavu za praćenje zabilježeno je 6994 izvješća o negativnim posljedicama, od kojih je 90,8 ocijenjeno oznakom nije ozbiljno, a 9,2 posto kao ozbiljno.

Rijetki slučajevi anafilakse, ozbiljne alergijske reakcije koja zahtijeva medicinsku skrb, prijavljeni su za oba cjepiva u 4,5 slučajeva na milijun ubrizganih doza.

Zdravstveni djelatnici i primatelji cjepiva mogu biti mirni u pogledu sigurnosti Pfizerova i Moderninog cjepiva za COVID-19, navodi CDC u mjesečnom izvješću - tjednom izvješću o morbiditetu i mortalitetu.

Prijavljeno je 113 smrti i prema dostupnim podacima iz smrtnog lista i obdukcije nisu pokazane veze između cjepiva protiv covida i smrti osobe, navodi CDC.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti