Nakon kritika američkih vlasti da su objavljeni podaci kliničkog ispitivanja cjepiva zastarjeli, britansko-švedska tvrtka AstraZeneca u srijedu je revidirala za tri postotna boda rezultat istraživanja o učinkovitosti svoga cjepiva protiv COVID-19.

Tvrtka je sada objavila da je učinkovitost cjepiva na razini od 76 posto u sprječavanju simptomatskog COVID-19, umjesto 79 koliko je objavila prije nekoliko dana.

Dodala je da je cjepivo i dalje sto posto učinkovito u sprječavanju teškog oblika COVID-19.

Priopćenje tvrtke uslijedilo je nakon što je neovisni tim stručnjaka, koji je bio zadužen za nadzor kliničkog istraživanja u SAD-u, izrazio zabrinutost zbog toga što AstraZeneca nije uključila nove podatke u ranije objavljene preliminarne rezultate istraživanja.

Američki institut za zdravlje nakon toga objavio je vrlo neuobičajeno priopćenje kojim je pozvao AstraZenecu da surađuje s timom i nakon toga izda novo priopćenje.

Spremni smo podnijeti zahtjev za hitno odobrenje u SAD-u i pripremamo se za distribuciju milijuna doza širom Amerike, kazao je predstavnik tvrtke Mene Pangalos.

Nova brojka rezultat je uključivanja 190 osoba koje su oboljele od covida među 32.449 ispitanika obuhvaćenih kliničkim ispitivanjem cjepiva u SAD-u, Peruu i Čileu od kojih je dvije trećine primilo cjepivo AstraZenece a trećina placebo.

Raniji podaci o učinkovitosti cjepiva temeljili su se na 141 slučaju oboljelih ispitanika koji su simptome razvili do sredine veljače.

Tvrtka je sada dodala da je još 14 slučajeva moguće oboljelih o kojima još treba donijeti prosudbu.

Ovisno o toj prosudbi konačni postotak učinkovitosti cjepiva može porasti ili smanjiti se.

Prema tvrtki učinkovitost cjepiva kod starijih od 65 godina je 85 posto, no statistički raspon je između 58 i 95 posto.

U kliničkom ispitivanju kod osam ispitanika pojavio se teški oblik COVID-19, no nitko od tih osoba nije bio cijepljen.

U SAD-u je do sada odobreno tri cjepiva - Moderna, Pfizer/BioNTech i Johnson & Johnson.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju