Nakon deset mjeseci putovanja pustolovi električnim automobilom stigli sa Sjevernog na Južni pol

Ovakav pothvat nitko dosad nije napravio automobilima - ni benzincima/dizelašima, ni električnim.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.12.2023. / 13:41

Nissan Ariya na Južnom polu (Foto: Nissan)

Nakon što su u Nissan Leafu 2017. završili Mongol Rally, putovanje od oko 16 tisuća kilometara, za što im je trebalo 56 dana, škotski par avanturista Chris i Julie Ramsey počeli su planirati svoju novu električnu avanturu. Plan je bio iznimno ambiciozan - električnim automobilom prijeći rutu od Sjevernog do Južnog pola. Ne samo da to nikada nitko nije uspio s električnim automobilom, već taj pothvat nitko nije napravio niti s klasičnim vozilom s benzinskim ili dizelskim motorom.

Volvo Optimizam iz Volva: Nema usporavanja narudžbi na tržištu električnih automobila

Dok bi se mnogima ovaj izazov učinio nemogućim, škotski par ga je odlučio savladati i nakon deset mjeseci i prijeđenih 30-ak tisuća kilometara, u tome su i uspjeli.

Na avanturu života krenuli su sa sjevernog magnetskog pola na zaleđenom arktičkom moru, prešli su Sjevernu, Srednju i Južnu Ameriku, a putovanje završili na Antarktici, odnosno Južnom polu. Na svom putovanju koristili su Nissan Ariyu, električno vozilo na kojem je napravljena samo modifikacija s gumama (korištene su 39-inčne gume BF Goodrich), dok sam motor i baterije nisu mijenjani i nadograđivani.

S takvim gumama i opremom koju su ponijeli, doseg automobila iznosio je između 240 km i 320 km, što je manje od 435 km koliko bi ovaj električni automobil mogao prijeći u normalnim uvjetima.

Chris i Julie Ramsey (Foto: Nissan)

Što se punjenja baterije tiče, vožnja Sjevernom Amerikom bila je jednostavna, zbog velikog broja dostupnih punjača, dok su za putovanje Srednjom i Južnom Amerikom trebali pomoć partnera, kompanije Enel X Way koja je instalirala punjače njihovom rutom. Također, tijekom putovanja koristili su i vjetroturbinu od 5 kW i prototip solarnog hibridnog rješenja za punjenje, a kada to nije bilo dovoljno ili moguće, onda su koristili benzinski generator, za kojeg na Engadgetu kažu da je obvezna oprema za putovanje arktičkim regijama.

Tesla Musk se pohvalio revolucijom u proizvodnji: Tesla je ostvarila veliki napredak u razvoju svog najjeftinijeg vozila

Nakon završetka te duge ekspedicije Chris i Julie Ramsey bili su presretni. Ne mogu vjerovati da smo na Južnom polu. Nakon toliko godina planiranja čini se nestvarno. Uvijek sam imao povjerenje u nevjerojatne mogućnosti električnih vozila i znao sam da naša Nissan Ariya može podnijeti sve izazove. Ali bilo je teže nego sam očekivao, komentirao je Chris ovu avanturu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti