Optimizam iz Volva: Nema usporavanja narudžbi na tržištu električnih automobila

U posljednje vrijeme čitamo različite informacije o situaciji na tržištu električnih automobila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.12.2023. / 14:01

Volvo (Foto: Afp)

Situacija na tržištu električnih automobila u posljednje se vrijeme čini konfuzna. Dok s jedne strane padaju rekordi u prodaji, s druge strane čitamo o smanjenju proizvodnje određenih modela. Prošli mjesec tako je zabilježen novi rekord u globalnoj prodaji električnih vozila, pri čemu je najveći porast zabilježen u Kini i u SAD-u, gdje je prvi put tijekom jedne godine prodano više od milijun električnih automobila.

Volvo Električni SUV za mlađe generacije: Uskoro stiže Volvo EX30

Analitičari očekuju da će prodaja automobila s električnim motorima, kao i plug-in hibrida rasti i dalje, no u posljednje vrijeme u medijima se sve više govori o padu potražnje. Tako je u jednom intervjuu krajem prošlog mjeseca izvršni direktor Mazde Masahiro Moro rekao kako se, osim u slučaju Tesle, u prodajnim salonima gomilaju neprodane zalihe električnih automobila. Tome možemo dodati i kako je ovaj tjedan Ford najavio smanjenje proizvodnje svog električnog pickupa F-150 Lightning za polovicu, dok su problemi Volkswagena na tom tržištu već dobro poznati.

No ako pitate izvršnog direktora Volva, nema nikakvih problema s usporavanjem na tom tržištu. Nismo primijetili otkaze narudžbi niti usporavanje novih narudžbi, komentirao je za automobilske medije izvršni direktor Volva Jim Rowan. Spomenuo je snažnu potražnju za njihovim modelima C40 i EX30 i naglasio kako ljudi vole voziti električne automobile, a kao posebnu prednost naglasio je mogućnost punjenja baterije u garaži. Do 2025. on vjeruje kako će prodaja Volva doseći 1,2 milijuna komada, od čega će polovica prodanih vozila biti potpuno električna, što će biti velik korak prema konačnom cilju. A to je da do 2030. godine u ponudi imaju samo automobile s električnim motorima.

BYD Seal Na popisu i jedna kineska kompanija: Poznati su kandidati za europski automobil godine

Elektrifikacija je donijela velike promjene na tržištu automobila. Neki tradicionalni proizvođači koji su desetljećima dominirali na tržištu, unatoč velikim naporima i investicijama, ne mogu držati korak s novom konkurencijom poput Tesle i brojnih kineskih kompanija. U tim se kompanijama nadaju da bi se situacija mogla promijeniti predstavljanjem jeftinijih električnih vozila, kakve planiraju kompanije poput VW-a i Stellantisa. No iste planove ima i Tesla te su, prema Muskovim riječima, već dosta napredovali na tom polju, no i dalje nije poznato kada bi se na cestama mogao pojaviti njihov automobil čija bi cijena trebala iznositi oko 25 tisuća dolara.

Izvor: Electrek

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti