Nakon Instagrama i Facebooka, čini se kako bi Rusija mogla blokirati i YouTube

Ruski regulator upozorio je kako se na YouTubeu objavljuju oglasi i videozapisi u kojima se poziva na obustavu komunikacijskih sustava ruske i bjeloruske željeznice.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.03.2022. / 09:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ruskim korisnicima više nisu dostupne mreže poput Facebooka i Instagrama, a čini se kako bi sljedeći servis na njihovoj crnoj listu mogao biti YouTube. Naime, regulatorna agencije Rusije upozorila je kako se na YouTubeu šire oglasi u kojima se poziva na obustavu komunikacijskih sustava ruske i bjeloruske željeznice te je od Googlea zatražila njihovu uklanjanje s videoservisa.

Slika nije dostupna Ruski državni mediji na udaru: Meta, TikTok i YouTube blokiraju njihove profile na svojim platformama u Europi

“Potezi administracije YouTubea su terorističke prirode i prijete životu i zdravlju ruskih građana”, naglasili su iz Roskomnadzora te dodali kako je to još jedan dokaz antiruske nastrojenosti američkih tehnoloških kompanija. Nije poznato o kakvim je oglasima i videozapisima riječ, no prema informacijama koje su iz pouzdanih izvora dobili novinari Reutersa, Google ih je nakon upozorenja uklonio.

YouTube se, nakon što su blokirali kanale ruskih medija, nalazi pod velikim pritiskom političara i Rosmonnadzora, a prema navodima nekih državnih medija Rusije, čini se kako bi najpopularniji videoservis na svijetu već sljedeći tjedan mogao biti blokiran u toj zemlji.

Rusi imaju alternativu popularnim platformama

Na situacija s američkim tehnološkim tvrtkama osvrnuo se i bivši ruski predsjednik Dmitry Medvedev koji je rekao da njegova zemlja ima sve potrebne alate za razvoj vlastitih platformi te da se “jednostrana igra” u kojoj zapadne firme kontroliraju informacije ne može nastaviti. Čuvari slobode govora u svoj su svojoj ozbiljnosti dozvolili svojim društvenim mrežama da požele smrt ruskoj vojsci, rekao je Medvedev.

Slika nije dostupna Aktivisti optužuju Metu za dvostruke standarde: Ukrajincima je dopušten govor mržnje, a ostalima - ne

Nakon blokade Facebooka i Instagrama, povećala se popularnost i broj korisnika ruske društvene mreže VKontakte koju se često naziva ruskim Facebookom, dok su developeri iz ove zemlje najavili razvoj lokalne društvene mreže Rossgram koja bi trebala zamijeniti Instagram. Također, ruski političari svoje su građane pozvali i da svoje videozapise prebace s YouTubea na njihov RuTube, a još od prošle godine dostupna je i njihov konkurent TikToku - aplikacija i društvena mreža za dijeljenje videa Yappy.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti