Rusi pokreću vlastitu verziju Instagrama - Rossgram

Ako već nemaju pristup pravom Instagramu, Rusima će biti dostupna lokalna verziju koju razvijaju ruski developeri.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.03.2022. / 15:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok su se neki ruski korisnici i influenceri od Instagrama oprostili sa suzama, dio njih zaključio je kako nije kraj svijeta te će svoje online aktivnosti prebaciti na neke druge platforme poput VKontaktea. No osim ove mreže koju mnogi zovu ruskim Facebookom, korisnicima ove zemlje uskoro će biti dostupna i ruska verzija Instagrama.

Slika nije dostupna Rusija ostala bez još jedne društvene mreže: Nakon Facebooka i Twittera, ne radi ni Instagram

Naime, tehnološki poduzetnici iz Rusije za kraj ovog mjeseca planiraju lansirati aplikaciju za dijeljenje fotografija koja će biti namijenjena samo za to tržište. Rossgram, kako će se mreža zvati, trebao bi Rusima zamijeniti Instagram, a osim dijeljenja sadržaja, platforma će imati i neke dodatne opcije poput crowdfundinga, mogućnosti naplate za određeni sadržaj itd.

Kako je to objasnio poduzetnik Alexander Zobov, on i grupa developera bili su spremni za scenarij zabrane Instagrama u Rusiji te su odlučili iskoristiti priliku i napraviti rusku verziju popularne aplikacije.

Instagram je zabranjen nakon što su iz Mete objavili kako će na svojim platformama dopustiti poruke u kojima se poziva na “smrt ruskim osvajačima”, što predstavlja promjenu u njihovim pravilima korištenja, a dopustili su je jer smatraju da nije ispravno Ukrajincima zabraniti izražavanje otpora prema okupatoru.

Prvotno je Meta dopustila i objave u kojima se poziva na smrt predsjednicima Rusije i Bjelorusije, no krajem tjedna ponovno su promijenili mišljenje pa tako nešto ipak više nije dopušteno.

Slika nije dostupna Rusi u šoku nakon odluke Facebooka, žele Metu proglasiti ekstremističkom organizacijom

Kako prenose na Reutersu, Rusija se u posljednje vrijeme sve više okreće domaćim tehnološkim proizvodima i servisima pa je tako Gazprom Media krajem prošle godine pokrenuo Yappy, konkurenta TikToku, dok je državna korporacija Rostec predstavila vlastite pametne telefone AYYA T1.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti