U Rusiji je od ponedjeljka onemogućen pristup Instagramu, društvenoj mreži u vlasništvu američkog tehnološkog diva Mete, nakon što je tvrtka Marka Zuckerberga dopustila govor mržnje i pozive na nasilje protiv Rusije zbog sukoba u Ukrajini.

Ponovno učitavanje aplikacije u ponedjeljak ujutro nije bilo moguće, pristup stranici nije moguć bez VPN-a, javili su novinari AFP-a.

Ruski regulator telekomunikacija Roskomnadzor stavio je Instagram na popis stranica kojima je "pristup ograničen", a istu sudbinu je doživio i Facebook te Twitter.

Meta je prije tri dana objavila da će Facebook i Instagram svojim korisnicima u nekim zemljama dozvoliti pozive na nasilje usmjereno prema Vladimiru Putinu i ruskim vojnicima.

Iz Mete kažu da su privremeno dopustili ono što bi inače bilo okarakterizirano kao govor mržnje, poput izraza "smrt ruskim okupatorima" i što bi inače kršilo pravila ovih društvenih mreža.

U odgovoru na taj potez Rusija je pozvala SAD da zaustave "ekstremističke aktivnosti" ove kompanije. Objava je stigla nakon što je Reuters objavio interne poruke Mete u kojima se ističe promjena u politici firme.

U svjetlu invazije na Ukrajinu napravili smo privremenu iznimku od pravila za sve one koji su pogođeni ratom kako bi izrazili osjećaje prema okupatorskim vojnim snagama, rekao je glasnogovornik Mete za BBC.

Facebook Rusi u šoku nakon odluke Facebooka, žele Metu proglasiti ekstremističkom organizacijom

Prema novom propisu korisnici u Rusiji, Ukrajini i Poljskoj također će smjeti zazivati smrt ruskog predsjednika Vladimira Putina kao i bjeloruskog mu kolege Aleksandra Lukašenka.

Dodaje se da takve objave neće biti zabranjene ako pritom ne sadrže neke druge ciljeve ili uključuju kakve lokacije ili metode. Poziv na nasilje također će se dozvoliti u objavama koje se jasno odnose na invaziju na Ukrajinu.

Na tu je vijest na Twitteru reagirala ruska ambasada u Americi.

Tražimo od američkih vlasti da zaustave ove ekstremističke aktivnosti Mete i poduzmu korake da se prekršitelji kazne. Korisnici Facebooka i Instagrama su dali pravo vlasnicima platformi da određuju kriterije istine i da huškaju narode jedne na druge, objavilo je veleposlanstvo.

S druge strane, influenceri iz Rusije koji koriste društvene mreže kao glavno sredstvo za posao, ostaju bez kanala komunikacije sa svojim pratiteljima, ali i bez financijskih sredstava koja bi zaradili objavom videa. 

Vladimir Putin (Foto: AFP) Promjena pravila: Facebook i Instagram privremeno će dopustiti pozive na nasilje protiv Rusa

Twitterom se tako šire videa uplakanih influencera iz Rusije, koji više ne mogu pristupiti svojim profilima na društvenim medijima. 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju