Promjena pravila: Facebook i Instagram privremeno će dopustiti pozive na nasilje protiv Rusa

Kompanija Meta Platforms dopustit će korisnicima Facebooka i Instagrama u nekim zemljama da pozivaju na nasilje protiv Rusa i ruskih vojnika u kontekstu invazije na Ukrajinu, pokazuju interni e-mailovi koji su bili dostupni Reutersu u četvrtak.

Hina | 11.03.2022. / 08:14

Vladimir Putin (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kompanija će privremeno dopustiti i objave u kojima se zaziva smrt ruskoga predsjednika Vladimira Putina ili bjeloruskoga predsjednika Aleksandra Lukašenka u zemljama među kojima su Rusija, Ukrajina i Poljska, pokazuje niz internih e-mailova moderatorima sadržaja, što je promjena u pravilima kompanije prema nasilju i poticanju na nasilje.

U mailovima stoji da su pozivi na nasilje protiv Rusa dopušteni kada objave jasno govore o invaziji na Ukrajinu. Osim toga, dodaje se da su pozivi na nasilje protiv ruskih vojnika dopušteni jer se to koristi kao zamjena za rusku vojsku te da se neće odnositi na ratne zarobljenike.

Privremena promjena politike odnosi se na Latviju, Litvu, Estoniju, Poljsku, Slovačku, Mađarsku, Rumunjsku, Rusiju i Ukrajinu.

Prošloga tjedna Rusija je objavila da zabranjuje upotrebu Facebooka u zemlji reagirajući na, kako je rekla, ograničavanje pristupa ruskim medijima toj platformi. Moskva je blokirala tehnološke kompanije, među kojima i Twitter, za koji je priopćila da mu je djelovanje u toj zemlji ograničeno tijekom invazije na Ukrajinu, koju Moskva naziva "posebnom operacijom".

Mnoge velike društvene mreže najavile su nova ograničenja sadržaja vezanih uz sukob, uključujući blokadu ruskih državnih medija RT i Sputnjik u Europi.

Mailovi pokazuju i da će Meta dopustiti veličanje ukrajinskog desničarskog bataljuna Azov, koje je inače zabranjeno.

Glasnogovornik Mete Joe Osborne prije je rekao da tvrtka zasad dopušta male iznimke za veličanje Azova strogo u kontekstu obrane Ukrajine ili njegove uloge u sklopu Ukrajinske nacionalne garde. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti