Nakon kazne od 4,34 milijardi eura, Google je morao uvesti ove promjene u Android

S promjenama Google će korisnike podsjetiti da na svoje pametne telefone mogu instalirati i druge tražilice i preglednike internetskih stranica.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.04.2019. / 07:57

Google (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Nakon što je Google prošle godine kažnjen s 4,34 milijarde eura u Europskoj uniji zbog forsiranja vlastitih aplikacija u Androidu, kompanija je morala uvesti neke promjene kako ih EU opet ne bi opalio po džepu. Kao što je svim korisnicima Androida poznato, s kupovinom telefona koji radi na ovom mobilnom operativnom sustavu, dolaze i Googleove aplikacije poput preglednika internetskih stranica Chrome i Googleove tražilice.

Smartphone Prijeti nam poprilična opasnost: Ove aplikacije nemojte nikada preuzimati na svoj mobitel!

Google na ovaj način stječe nepoštenu prednost nad konkurencijom jer veliki broj korisnika niti ne razmišlja o nekim drugim aplikacijama za pretraživanje interneta i surfanje s obzirom da takve aplikacije već ima instalirane na telefonima.

S nadolazećom nadogradnjom Androida, Google će korisnicima napokon ponuditi i neke alternative, no mnogi nisu zadovoljni s načinom na koji će to napraviti – nakon nadogradnje na novu verziju OS-a korisnicima će se automatski otvoriti Google Play u kojem će imati izbor pet aplikacija za pretraživanje i pet za surfanje. No na vrhu će se nalaziti Googleve aplikacije, a ispod njih aplikacije poput Qwanta, DuckDuck Go za pretraživanje, odnosno Firefox, Opera i Edge za surfanje internetom.

Pametni telefon Aplikacije prelaze na tamnu stranu i to nam se sviđa

Isti prozor za mogućnost odabira otvorit će se i nakon što tek kupite novi telefon s Androidom – Googleove aplikacije i dalje će biti instalirane na telefonu, dok će se pojaviti mogućnost preuzimanja i instalacije drugih aplikacija.

S ovim potezom Googlea, smatraju u organizaciji FairSearch koja je pomagala EU u podizanju tužbe protiv Googlea, jest što time nije riješen najveći problem, a to je da su Googleove aplikacije i dalje defaultne na Androidima tako da će američka kompanija korisnike "podsjetiti" da postoje i alternative, no na telefonima će i dalje prioriteti imati njihove aplikacije.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti