Nakon meteora još jedan rijedak fenomen na nebu iznad Hrvatske: Zagreb obasjalo lažno Sunce

Lažno Sunce, parhelij ili pasunce nastaje kad Sunčeve zrake svijetle kroz okomite heksagonalne kristaliće leda.

Magdalena Rendulić | 02.03.2020. / 12:26

Nakon što se u atmosferi iznad Hrvatske u petak raspao meteor, u ponedjeljak je zagrebačko nebo obasjalo lažno Sunce. Radi se o rijetkom meteorološkom fenomenu koji se pojavljuje kad je Sunce nisko na horizontu, a može nastati bilo gdje na svijetu. To su optičke pojave dviju svjetlijih mrlja na 22 stupnja sa svake strane Sunca i na istoj visini na obzoru.

Lažno Sunce, parhelij ili pasunce nastaje kad sunčeve zrake svijetle kroz okomite heksagonalne kristaliće leda. Uz lažno Sunce može se, kao i u ovom slučaju, pojaviti parhelijski krug, koji okružuje nebo paralelno s obzorom, a prolazi kroz Sunce i parhelije.

"Radi se o pojavi koju na engleskom jeziku nazivaju Sundog (sunčev pas). To je atmosferska pojava koja spada u skupinu haloa (optičkih fenomena uzrokovanih lomom svjetlosti), a nastaje refrakcijom (lomom) svjetlosti u kristalićima leda u atmosferi. Najčešći fenomen iz te skupine je cirkularni halo (ili halo 22°) koji lomom svjetla svori koncentrični krug oko Sunca ili Mjeseca kutne udeljenosti od centra Sunca ili Mjeseca od 22° pa se isto tako kod pojave tzv. Sundoga još dva prateća "Sunca" pojave desno i lijevo na toj istoj kutnoj udaljenosti od pravog Sunca. Ova pojava se događa kada je Sunce relativno nisko nad horizontom i kad se svjetlost lomi u heksagonalnim kristalićima leda koji se najčešće nađu u oblacima cirostratusima dok se prije spomenuti cirkularni halo može pojaviti i kad je Sunce visoko nad horizontom", kazao nam je Dorian Božičević iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti