Tlo na Islandu podrhtavalo je noćas punih 20 minuta, a nakon toga ih je pogodio niz potresa: "Kao da valjak prolazi ispred kuće"

U nedjelju, malo iza ponoći, na Islandu je detektirano podrhtavanje tla koje je trajalo dvadeset minuta. Tremor je bio slične jačine poput onoga 3. ožujka, kad je podrhtavanje trajalo satima. Nakon toga se povećao broj potresa magnitude veće od 4 po Richteru.

M.V. | 07.03.2021. / 12:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Islanđani već gotovo dva tjedna žive u uvjetima svakodnevnih potresa. No, u noći na nedjelju, u 0:22, seizmolozi su zabilježili podrhtavanje tla koje je trajalo nevjerojatnih 20 minuta.

Ne radi se o potresu već o podrhtavanju koje može biti znak moguće erupcije vulkana po kojima je Island poznat. Tremor tla bio je sličan onome koji se osjetio 3. ožujka, no tada je trajao satima.

Nakon posljednjeg tremora u nedjelju iza ponoći, povećao se broj zabilježenih potresa magnitude 4 po Richteru i veće.

Najjači zabilježeni potres zabilježen je u 2:02. Bio je magnitude 5 po Richteru, a epicentar mu je bio oko 3 kilometra jugozapadno od planine i vulkana Fagradalsfjall.

Stanovnici pogođenog područja svoja su iskustva podijelili na EMSC-u.

Probuđeni nakon potresa u 2:02 sati, napisali su: Krevet se snažno zaljuljao, probudilo me. Moram ribici staviti manje vode u akvarij. Jadna ribica je u minijaturnom bazenu s valovima, Cijeli kuća i namještaj su se stresli. Kao da radni stroj - valjak prolazi pored kuće.

Potresi počeli prije desetak dana

Snažni potresi bilježe se na poluotoku Reykjanes od 24. veljače. Otad je zabilježeno više od 22 tisuće podrhtavanja tla.

Islandske vlasti priopćile su da se pripremaju na moguću manju erupciju vulkana, tridesetak kilometara udaljenog od Reykjavika, ali ne strahuju od ozbiljnijih posljedica.

Do potresa tipičnih za pomicanje lave došlo je još u srijedu poslijepodne na području planine Keilir, na poluotoku Reykjanes, objavio je Islandski meteorološki institut. Najjači, magnitude 5,7 po Richteru, zabilježen je u 10:05.

Kao mjera opreza za domaće i međunarodne letove, vulkansko upozorenje za zračni promet za to područje promijenjeno je iz žutog u narančasti status. Narančasti status zapravo predstavlja treću najvišu razinu, a iznad njega je samo još crveno upozorenje, koje bi dalo do znanja da je erupcija neizbježna i da bi se mogla dogoditi svakog trenutka.

Island je najveća i najaktivnija vulkanska regija u Europi, s erupcijama prosječno svakih pet godina. Do posljednje je došlo 2014.-2015. u nenaseljenoj zoni na istoku zemlje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti