Nakon prigovora domaćeg poduzetnika: Zastrašujuća američka predviđanja o 1500 umrlih od COVID-19 u Hrvatskoj se istopila poput lanjskog snijega

Šokantna predviđanja Instituta za zdravstvenu metriku Sveučilišta Washington (IHME) da će do početka listopada u Hrvatskoj možda biti i do 1500 umrlih od posljedica bolesti COVID-19 u potpunosti su se istopila.

Branimir Vorša | 08.07.2020. / 08:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Još u utorak, tijekom jutra i dijela popodneva, predviđanja o ukupnoj smrtnosti za Hrvatsku IHME-a bila su zastrašujuća, no kasno popodne ta se krivulja ispuhala poput balona.

Kasno navečer, međutim, dobili smo i odgovor zašto se to dogodilo. U objavi na svojem profilu na Facebooku poduzetnik Nenad Bakić pohvalio se kako je prigovorom uspio ukazati na greške koje su američki stručnjaci napravili u svojim predviđanjima, pa je predviđanje od 1500 ukupno umrlih do početka listopada, u potpunosti nestalo i sad se predviđa ukupno 122 umrlih do početka studenog.

U Hrvatskoj je trenutačno ukupno 113 umrlih od koronavirusa.

Bakić međutim tvrdi da ne vjeruje niti ovim predviđanjima, već da je istina negdje između, no proglasio je "malu veliku pobjedu" protiv lokalnih širitelja straha i panike.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

Mala velika pobjeda (protiv lokalnih fearmongera): IHME (University of Washington) nakon mojih kritika ispravio model.

Sada više ne prognozira najvjerojatnije 1500, a u okvirima 95 % vjerojatnosti čak do nemogućih 17.000 smrti od COVID-19 do 1. 10., nego 122 (do 126).

Znači, da ponovimo, umjesto 1500 do 1. 10., sad su im projekcije 122 do 1. 11. (Da se razumijemo, ne smatram ni te projekcije točnima - mislim da su premale).

Koliko vidim, važan je razlog popravak ULAZNIH PODATAKA ('observed'), kao što sam ponajviše kritizirao.

Nažalost, ovakve baš pogrešne projekcije dobro su došle nekim profesionalnim širiteljima panike, a mislim da trebamo težiti istini, oprezu i primjerenom strahu, a ne destruktivnoj panici i zastrašivanju kad su utemeljeni na neistinama. Cui bono?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti