Nakon satova, Meta odustaje od razvoja još jedne skupine proizvoda

Informacije tehnoloških medija kažu kako Meta odustaje od razvoja uređaja iz serije Portal za obične korisnike i trebali bi se orijentirati samo na Portal za poslovnjake.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.06.2022. / 10:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije nekoliko godina Meta, odnosno Facebook kako se tada još zvao, imao je velike hardverske planove. Tijekom 2018. predstavili su prva dva modela pametnih ekrana iz serije Portal, a imali su planove i za pametni sat i AR/VR naočale.

Slika nije dostupna Facebook predstavio nove uređaje za videorazgovore

U posljednje vrijeme fokus je u potpunosti prebačen na metaverse, ambiciozni projekt koji guta desetak milijardi dolara godišnje i tko zna za koliko bi se godina ta investicija trebala isplatiti. Zbog takvog trošenja novaca, pogotovo u aktualnoj negativnoj gospodarskoj situaciji, Meta mora smanjiti potrošnju i čini se kako će se to odraziti na hardverskom odjelu.

Već smo pisali o sudbini pametnog sata od čijeg su razvoja odustali, a prema posljednjim informacijama, Meta odustaje i od daljnjeg razvoja pametnih ekrana Portal. Barem za obične korisnike. Te informacije ne dolaze službeno od Mete, već su ih tehnološkim medijima prenijele osobe upoznate sa situacijom u kompaniji.

Prema podacima IDC-a, Meta je 2020. isporučila 600 tisuća uređaja iz serije Portal, dok je prošle godine ta brojka narasla na 800 tisuća. To je manje od jedan posto ukupnog globalnog tržišta pametnih zvučnika i ekrana, što jasno pokazuje da Meta sa svojim uređajima ne može uspješno konkurirati dominantnim tvrtkama na ovom tržištu - Amazonu i Googleu.

Amazonovi nosivi uređaji Novi Amazonovi uređaji donose Alexu u vaše uho, ali i na prst

Izvori iz Mete kažu kako tvrtka ipak neće u potpunosti odustati od pametnih ekrana, odnosno fokusirat će se na ekrane za poslovne korisnike te videokonferencije. Što bi to konkretno trebalo značiti, odnosno znači li to da će u budućnosti predstaviti novi hardver ili će prilagoditi postojeće modele, nije poznato.

Izvor: Engadget


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti