Nakon skupog Matea X, Huawei planira i jeftinije savitljive telefone

Zbog cijene veće od 2 tisuće dolara prva generacija savitljivih telefona bit će dostupna samo malom broju ljudi, no to će se s vremenom promijeniti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.03.2019. / 07:53

Huawei Mate X (Foto: Twitter/Huawei)

Savitljivi telefoni svakako su priča godine na mobilnom tržištu – novi dizajn otvara nove mogućnosti korištenja, pa ćemo telefone moći koristiti i kao tablete, ali i kao pametne satove, no nove i napredne tehnologije dolaze i sa svojom (visokom) cijenom. Skoro 2 tisuće dolara u slučaju Samsungova savitljivog telefona, odnosno oko 2600 dolara, koliko je potrebno izdvojiti za Huaweijev model Mate X, koji je predstavljen na nedavno završenom Mobile World Congressu.

Huawei Mate X (Foto: Huawei)

No, naravno, Huawei neće stati samo na jednom telefonu sa savitljivim ekranom, već kako je novinarima na MWC-u rekao direktor za marketing proizvoda Clement Wong, njegova kompanija priprema nove modele uređaja s takvim ekranima koji bi u budućnosti trebali postati standard. Novi uređaji prodavat će se s različitim cijenama, što znači da možemo očekivati i jeftinije modele koji će biti pristupačni i dostupni većem broju ljudi, komentirali su na Cnetu.

Huawei Mate X Huawei predstavio fleksibilni Mate X paprene cijene

Cijena top-modela telefona posljednjih su godina sve veće – npr. najskuplji model iPhonea iz 2016. koštao je 769 dolara, dok je tijekom sljedeće dvije godine cijena najskupljeg modela povećana za čak 43 posto te iPhone XS Max košta čak 1099 dolara pa se ne treba čuditi što je prodaja Appleovih telefona u padu.

Koliko će koštati savitljivi iPhone?

Više detalja o planovima Huaweija, odnosno kada možemo očekivati nove telefone sa savitljivim ekranima, nije poznato, no ove su godine takvi uređaji, nakon višegodišnjih koncepata i nagađanja, napokon postali stvarnosti i uskoro će se moći kupiti u trgovinama, tako da je s Galaxy Foldom i Mateom X i službeno počelo novo razdoblje mobilne industrije.

Savitljivom trendu uskoro će se priključiti i druge kompanije – npr. kineski TCL namjerava tržište i korisnike osvojiti upravo pristupačnijom cijenom uređaja sa savitljivim zaslonom, a svoje planove na ovom tržištu ima i Apple. Njihov iPhone koji će imati ovu tehnologiju ne treba očekivati prije 2020. godine te je pitanje za kakav će se dizajn odlučiti u ovoj kompaniji te, naravno, kolika će biti cijena savitljivog Appleova telefona.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti