Nakon Sputnika V, EpiVacCorona: Rusi uskoro počinju proizvoditi još jedno cjepivo protiv COVID-19

Rusi se nadaju da će masovnim cijepljenjem zaustaviti pandemiju u svojoj zemlji.

Hina | 26.01.2021. / 15:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rusija će u veljači početi masovnu proizvodnju svog drugog cjepiva protiv COVID-19, rekao je u utorak premijer Mihail Mišustin pošto je zemlja prošlog tjedna započela s kampanjom masovnog cijepljenja.

Idućeg mjeseca počinjemo masovnu proizvodnju cjepiva EpiVacCorona, rekao je Mišustin na sastanku koji je prenosila televizija, dodajući da je ruska vlada za tu namjenu izdvojila oko 21,8 milijuna eura.

Ovo je drugo cjepivo ruske proizvodnje protiv COVID-19 koji je do danas pokosio više od 2 milijuna ljudi u svijetu.

Ovo cjepivo koje je u listopadu registrirano u Rusiji, razvio je laboratorij Vektor u Novosibirsku, u zapadnom Sibiru. Taj je laboratorij u sovjetsko doba u tajnosti istraživao o biološkom oružju i čuva uzorke različitih virusa, od boginja do ebole.

Rusija je u kolovozu prošle godine registrirala svoje prvo cjepivo protiv novog koronavirusa, proizvedeno u moskovskom laboratoriju Gamaleja, u suradnji s ruskim ministarstvom obrane.

Rusija je prošlog tjedna službeno počela kampanju masovnog cijepljenja Sputnikom V u nadi da će zaustaviti širenje epidemije bez ponovnog uvođenja opće karantene.

Vladimir Putin je u ponedjeljak rekao da epidemiološka situacija u zemlji "ide prema stabilizaciji" pošto je Rusija prvi put od početka studenog prijavila manje od 20.000 novozaraženih na dan.

Službeni podaci koji se svakodnevno objavljuju pokazuju da je u Rusiji u utorak bio 3,756.931 zaražen koronavirusom, od kojih je 70.482 umrlo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti