Napad na tvornicu komponenta za iPhone: Zbog virusa zaustavljena proizvodnja

Krajem prošlog tjedna virus je napao računalni sustav TSMC-a, kompanije koja, među inim, surađuje i s Appleom te je zaustavljena proizvodnja u tvornicama

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.08.2018. / 11:30

TSMC (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Proizvodnja u tvornicama Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), jednog od najvažnijih Appleovih partnera i proizvođača komponenata za njihove telefona nakratko je zaustavljena krajem prošlog tjedna nakon što se računalnim sustavom proširio virus. Do širenja virusa došlo je prilikom instalacije novog alata na računala u tvornicama i njegovog povezivanja s računalnom mrežom kompanije.

Dobra vijest je da nisu ugrožene povjerljive informacije i podaci te je propust koji je iskorišten za širenje virusa brzo popravljen, objavili su iz ove kompanije. No, usprkos brzoj i uspješnoj reakciji sigurnosnog odjela TSMC-a, ovaj napad neće proći bez posljedica – iako svi detalji nisu poznati, zbog ovog virusa kasnit će s isporukama partnerima, dok bi financijska šteta mogla iznositi skoro 260 milijuna dolara.

Partneri kompanije već su obaviješteni o ovom problemu i potencijalnim kašnjenjem s isporukama te već surađuju s njima oko novih datuma isporuka komponenata – u medijima se ne spominje hoće li se zaustavljanje proizvodnje osjetiti i na eventualnom kašnjenju s isporukama nadolazećih modela iPhonea.

Do sada još nisu objavili izvor napada, tj. tko je postavio virus, a jučer popodne objavili su kako je većina njihovih sustava već proradila, dok se potpuni oporavak svih sustava i vraćanje na staro očekuje danas.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti