Napokon i Hrvatska dobiva relevantnu startup udrugu - Cro Startup

Hrvatska je do sad bila jedina EU članica bez relevantne startup udruge.

Martina Čizmić | 03.03.2022. / 12:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hrvatska startup zajednica dobit će udrugu kojoj će glavni cilj biti poticanje hrvatskog startup ekosustava. Poticaj za njeno stvaranje dali su CISEX (udruga nezavisnih izvoznika softvera) te drugi članovi hrvatske startup zajednice. 

Hrvatska startup scena proživljava svojevrsni momentum. U nepune dvije godine postali smo država s dva jednoroga (Infobip i Rimac automobili), svjedočimo velikom broju postojećih startupa koji nižu ‘prekonoćne’ uspjehe te gotovo svakodnevnoj pojavi novih startupa. Međutim, svi oni rade i uspijevaju ne zbog podupirućeg poslovnog i startup okruženja u Hrvatskoj, već dapače, njemu usprkos, istaknula je Hajdi Ćenan, suosnivačica i direktorica startupa airt.

Europska unija još je prije godinu dana u deklaraciji Startup Nations Standard of Excellence izjavila da su startupi budućnost europskog gospodarstva i društva te na inicijativu povjerenice Mariye Gabriel okupila predstavnike startup ekosustava svih država članica kako bi EU pretvorili u pokretačku silu za startupe. Taj trenutak osvijestio je činjenicu da je Hrvatska jedina EU članica bez relevantne startup udruge te da je prijeko potrebna organizacija koja može i treba povezati sve dionike startup scene, jer niti jedno od postojećih udruženja nije fokusirano isključivo na startupe, niti obuhvaća startupe iz svih područja i industrija.

CISEx je jedan od osnivača udruge upravo zato što želimo privući cijeli ekosustav, a ne samo tehnološke tvrtke. Prije svega, startupi nisu uvijek softverske tvrtke, a tu je još i čitav niz tvrtki i institucija kao što su to brojni inkubatori i akceleratori, investicijski fondovi, itd., rekao je Davor Runje, predsjednik udruge CISEx.

Kako je istaknuto prilikom predstavljanja, udruga će se fokusirati na četiri ključna područja -  uklanjanje regulatornih barijera (posebice na definiranje i prepoznavanje startupa kao posebnog entiteta, lakšu podjelu i transfer udjela u njima što zauzvrat olakšava investicije u njih, porezne olakšice na investiranje te ESOP (Employee Stock Options)), objedinjavanje resursa i znanja (kroz predloške dokumenata te edukacije namijenjene baš startupima, kao posebni uvjeti i popusti na razne usluge koje startupi koriste), jačanje startup zajednice (kroz promociju startupa, povezivanje postojećih lokalnih i regionalnih, ali i tematskih startup inicijativa te okupljanja i druženja i razmjenu znanja i iskustava, dobrih, ali i loših) te međunarodno pozicioniranje (kroz mapiranje te promociju hrvatske startup scene na relevantnim konferencijama i stranim investitorima, kao i (daljnje) sudjelovanje u EU i globalnim inicijativama i startup događanjima).

Ovo je početak jedne lijepe priče. Imamo strašnu priliku, moramo biti ambiciozni, moramo promovirati cijeli sektor. Jako se radujemo izazovu, ali moramo ovo shvatiti jako ozbiljno jer pred nama je jako puno posla, rekao je Nikola Pavešić, direktor za startupe u Infobipu.

Upravni odbor čine Maja Brkljačić (AlgebraLAB), Mario Frančešević (CISEx/SeekandHit), Darko Jovišić (Robotiq.ai), Srđan Kovačević (Orqa), Nikola Pavešić (Infobip), Božidar Pavlović (Jackie agency), Marijana Šarolić Robić (Odvjetnički ured MSR) kao potpredsjednica te Hajdi Ćenan (airt) kao predsjednica udruge.

Po rezultatima hrvatskih startupa reklo bi se da je Hrvatska fantastično mjesto za započeti tehnološki biznis, što na puno načina jest, ali na još više načina nije. Imamo puno toga za napraviti, ali teško mi je zamisliti nešto što ovakav tim u ovom sastavu ne može ostvariti, poručio je Srđan Kovačević, suosnivač i direktor tvrtke Orqa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti