Napokon: Microsoft objavio datum početka prodaje novih Windowsa

Početak prodaje računala s novom verzijom Windowsa, odnosno mogućnost nadogradnje aktualnih verzija na Windows 10 najavljen je za 29. srpnja

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.06.2015. / 09:17

Napokon: Microsoft objavio datum početka prodaje novih Windowsa

Nakon što smo proteklih tjedana i mjeseci čitali brojne glasine o početku prodaje nove verzije Microsoftovog operativnog sustava, iz ove su kompanije jučer napokon i službeno objavili kako će novi Windowsi korisnicima postati dostupni 29. srpnja. Kao što su to iz ove kompanije još ranije najavili, korisnici čija računala rade na (legalnim) verzijama Windowsa 7 i 8 tijekom prve godine moći će besplatno nadograditi svoj operativni sustav na 'desetku', dok će ostali nove Windowse morati kupiti. Cijena ovog softvera iznosit će 119 dolara za Home verziju, Pro verzija koštat će 199 dolara, dok će cijena nadogradnje s Home na Pro verziju iznositi 99 dolara – jasno, ove se cijene odnose na američko tržište. Informacije o dostupnosti mobilne verzije Windowsa 10 još nisu službeno objavljene, no ova bi verzija OS-a trebala postati dostupna do kraja godine.

Microsoft kupio aplikaciju Wunderlist

'Mislim da Windows 10 pokazuje kako smo, više nego ikada prije, slušali želje i zahtjeve korisnika', komentirao je skorašnji početka prodaje novih Windowsa Joe Belfiore iz Microsoftove divizije operativnih sustava te je korisnika pozvao da što prije rezerviraju svoju verziju 'desetke'. To se, naravno, odnosno na povratak 'Start' menija koji je sada dodatno poboljšan, može se prilagođavati korisničkim potrebama te se na njemu prikazuju i 'live pločice'. Također, novi Windowsi donose i novi preglednik internetskih stranica Edge, opciju Continuum koja će omogućiti da ono što radite na osobnim računalima, nastavite raditi na tabletima, hibridnim uređajima i telefonima, a Microsoft je veliku pažnju posvetio i glasovnom asistentu Cortani.

S Windowsima 10 profitirat će nova, ali i starija računala te bi, prenose na USA Today, novi OS trebao omogućiti brže dizanje sustava, brže pokretanje i rad aplikacija, povećati sigurnost, a baterije na prijenosnim računalima trebale bi raditi duže. Prelazak s Windowsa 7 na 'osmicu' bio je previše radikalan te se korisnicima nije svidjelo što im je Microsoft 'nametnuo' neke stvari koje im se nisu sviđale (live pločice, ukidanje Starta i slično), a u Windowsima 10 više nema tako radikalnih promjena i donosi brojna poboljšanja u odnosu na prethodnika pa možemo očekivati da će korisnici puno bolje prihvatiti ovu verziju u odnosu na osmicu. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti