Napravio računalo teško pola tone na kojemu će igrati Tetris

Ovaj mega-procesor koristit će se najvjerojatnije kao obrazovni alat.

Monika Nožić Monika Nožinić | 07.07.2016. / 08:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

James Newman, inženjer digitalne elektronike, u svom domu u Cambridgeu napravio je ogromno računalo na kojemu planira igrati Tetris.

Njegov mega-procesor, na kojemu je počeo raditi 2012. godine, dugačak je deset i širok dva metra. Izrada procesora, mikroprocesora i čipova stajala ga je blizu 46 000 eura. Ogromno računalo sadrži 40 000 tranzistora i 10 000 LED svjetala i teško je pola tone.

James je do sada za igranje Tetrisa koristio obična računala, a sada se čarima ove popularne igre napokon može prepustiti na svom mega-računalu.

U demonstracijskom videozapisu i opisu računala Newman ističe da nije lako igrati ovu igru. Ovaj inženjer digitalne elektronike proces izrade počeo je prije četiri godine, a svoje znanje o tranzistorima htio je vizualizirati na mikroprocesorima.

"Možda je uređaj na vašem stolu milijun puta bolji od ovog koji sam ja napravio, ali je moja estetski puno ljepša", rekao je Newman.

Dodao je kako njegovo mega-računalo također ima 10 000 puta više LED dioda. On se nada da će mega-procesor koristiti kao obrazovni alat, a tijekom ljeta u svojoj kući namjerava organizirati dane otvorenih vrata za sve zainteresirane.

"Sumnjam da ću ga moći prodati. Moj san je izložiti ga u obrazovnom institutu ili muzej kako bi ljudi mogli nešto naučiti", kaže Newman.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti