Naredba NASA-i iz Bijele kuće: Osmislite i stvorite standardno vrijeme na Mjesecu

U pokušaju da zadrži dominaciju u svemiru, Bijela kuća je zadužila NASA-u da uspostavi jedinstveni standard lunarnog vremena, obzirom da globalna konkurencija u istraživanju svemira ubrzano raste.

Branimir Vorša | 03.04.2024. / 10:00

Pogled na Zemlju s Mjeseca
Pogled na Zemlju s Mjeseca (Foto: Getty Images)

Usred sve većeg globalnog natjecanja u istraživanju Mjeseca, američka Bijela kuća je zadužila NASA-u da uspostavi jedinstveni standard vremena za Mjesec i druga nebeska tijela. Ta direktiva ima za cilj potvrditi vodstvo SAD-a u istraživanju svemira i pojednostaviti međunarodne norme kako se svemirske misije općenito sve više šire.

U memorandumu koji prenosi Reuters, Ured Bijele kuće za politiku znanosti i tehnologije (OSTP) pozvao je NASA-u da surađuje s drugim vladinim tijelima kako bi se formulirao plan za koordinirano lunarno vrijeme (LTC) do 2026. godine. LTC bi služio kao ključno mjerilo za mjerenje vremena za svemirske letjelice i satelite koji rade u svemiru, gdje gravitacijske sile i druge varijable utječu na percepciju vremena.

Mjesec ESA želi da Mjesec dobije vlastitu vremensku zonu, no kako zapravo vrijeme funkcionira na Mjesecu?

Sinkronizacija svemirskih operacija je nužna

Kevin Coggins, NASA-in šef svemirskih komunikacija i navigacije, naglasio je nužnost LTC-a. Isti sat koji imamo na Zemlji kretao bi se različitom brzinom na Mjesecu, pojasnio je.

Prema Arati Prabhakaru, voditelju OSTP-a, LTC bi odstupao od zemaljskog vremena, s lunarnim satovima koji bi gubili približno 58,7 mikrosekundi po zemaljskom danu, naglašavajući potrebu za sinkronizacijom u svemirskim operacijama.

NASA-in program Artemis, osmišljen za vraćanje astronauta na Mjesec i uspostavljanje lunarne baze, naglašava hitnost uspostave LTC-a. Program, koji uključuje brojne tvrtke i zemlje, ima za cilj utrti put i za buduće misije na Mars.

Nedostatak jedinstvenog standarda lunarnog vremena mogao bi ugroziti sigurnost podataka i sinkronizaciju komunikacije između Zemlje i lunarnih entiteta, izjavio je još jedan dužnosnik OSTP-a. Nadalje, odstupanja u vremenu mogu dovesti do pogrešaka u kartiranju i pozicioniranju Mjeseca.

Zamislite da svijet ne sinkronizira svoje satove na isto vrijeme - koliko bi to moglo remetiti sve i koliko izazovne postaju svakodnevne stvari, ističe dužnosnik OSTP-a,ističući važnost jedinstvenog vremenskog standarda.

Postavljanje atomskih satova na površini Mjeseca moglo bi biti potrebno, navode iz OSTP-a. Dodatno, standardizirani vremenski sustav ključan je za koordinaciju komercijalnih aktivnosti i osiguravanje pouzdanosti lunarne trgovine.

Slika nije dostupna Bitka za Mjesec: Svijet je dobio prvu svemirsku koaliciju, Rusija i Kina nisu uključene

I druge zemlje imaju planove

Dok Sjedinjene Države predvode pritisak za uspostavljanje LTC-a, druge zemlje imaju svoje lunarne ambicije. Kina i Japan, između ostalih, predstavili su planove za istraživanje Mjeseca, naglašavajući potrebu međunarodne suradnje u definiranju vremenskih standarda za svemirske misije.

OSTP-ov memorandum naglašava važnost međunarodnih sporazuma u definiranju i provedbi koordiniranog lunarnog vremena, potencijalno iskorištavajući postojeća standardna tijela i sporazume poput Artemis Accordsa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti