Naručili ste pizzu? Na vrata bi vam mogao pozvoniti robotski pas i donijeti vam hranu

Za nekoliko godina, a možda i više, kada naručimo pizze, ne trebamo očekivati da će nam na vrata pozvoniti dostavljači, već će dostava sletjeti iz zraka s dronom ili će nam na vrata pozvoniti robotski pas.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.01.2019. / 13:30

ANYmal (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Onako kako su kompanije poput Ubera i Lyfta revolucionarizirale industriju transporta, tako bi u budućnosti roboti mogli promijeniti način dostave hrane. Amazon već testira dostavne dronove, a ulicama nekih gradova i na nekim sveučilišnim kampusima voze se mali roboti koji dostavljaju namirnice i hranu. Npr. kada je prošle godine pao snijeg u Milton Keynesu u Velikoj Britaniji, dio dostavljača nije htio voziti po lošim prometnim uvjetima pa su se građani za dostavu hrane morali osloniti na robote.

Većina je trenutačno dostavnih robota slična – imaju kotače i kupolu, tj. kutiju u koju se stavlja hrana ili drugi proizvodi za dostavu, a kako bi se izbjegle krađe, kutija se može otvoriti samo sa šifrom koja je poslana osobi kojoj je paket namijenjen. Opremljeni su senzorima i kamerama za što sigurnije kretanje pločnicima, ali i zbog sigurnosnih razloga jer mogu snimiti osobe koje žele oštetiti robota ili ukrasti sadržaj dostave.

Problem robota na kotačima jest to što ne mogu doći do vrata kuća ili stanova za koje je potrebno penjanje po stepenicama – rješenje za takve situacije na nedavno završenom sajmu CES predstavila je njemačka kompanija Continental. Riječ je o robotskom psu koji, umjesto kotača, ima četiri robotske noge i može se kretati brzinom od 1 metra po sekundi. Također sadrži kamere i senzore te posebnu radarsku tehnologiju LIDAR koja se koristi i u autonomnim vozilima.

Za razvoj robota nazvanog ANYmal zadužena je švicarska kompanija ANYbotics i riječ je o zanimljivu konceptu za koji ne znamo hoće li na kraju biti dostupan na tržištu, ali svakako predstavlja zanimljivo rješenje o kojem bi i druge kompanije koje rade na robotima za dostavu mogle razmisliti.

Na demonstraciji načina rada ANYmala u Las Vegasu robot je izašao iz autonomnog vozila, popeo se stepenicama makete trijema kuće, podigao je prednju mehaničku šapu, pozvonio na vrata i ostavio paket ispred vrata.

Dakle, za nekoliko godina, a možda i više, kada naručimo pizze, ne trebamo očekivati da će nam na vrata pozvoniti dostavljači, već će dostava sletjeti iz zraka s dronom ili će nam na vrata pozvoniti robotski pas.

Izvor: NBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti