NASA i Boeing razvijaju novu generaciju zrakoplova: Mogli bismo je koristiti već u sljedećem desetljeću

Prema NASA-i, inženjeri će pokušati razviti zrakoplov s 30 posto manjom potrošnjom goriva i emisijama u usporedbi s najekonomičnijim zrakoplovima danas.

Hina | 20.01.2023. / 08:12

Bill Nelson (Foto: NASA/Joel Kowsky)

Američka svemirska agencija NASA i zrakoplovni div Boeing objavili su da se udružuju u razvoju komercijalnog zrakoplova sljedeće generacije s nižim emisijama ugljika.

NASA će uložiti 425 milijuna dolara tijekom sedam godina u ovaj projekt, a Boeing i njegovi partneri oko 725 milijuna dolara.

Cilj je proizvesti komercijalne zrakoplove budućnosti koji će biti učinkovitiji u potrošnji goriva te koji će imati brojne prednosti za okoliš, industriju komercijalnog zrakoplovstva i putnike diljem svijeta, rekao je šef svemirske agencije Bill Nelson. Ako budemo uspješni, mogli bismo vidjeti ove tehnologije u zrakoplovima koje će ljudi koristiti u sljedećem desetljeću, dodao je.

Tehnologije upotrijebljene i testirane kroz program nadahnut će buduće projekte i mogle bi dovesti do otkrića u aerodinamici i napretka u ekonomičnosti potrošnje goriva, objavio je Boeing.

Prema NASA-i, inženjeri će pokušati razviti zrakoplov s 30 posto manjom potrošnjom goriva i emisija u usporedbi s najekonomičnijim zrakoplovima danas.

Svemirska agencija planira dovršiti testiranje programa do kraja 2020-ih kako bi se tehnologije i dizajn mogli primijeniti na sljedeću generaciju zrakoplova.

Boeing i NASA planiraju testirati inovativno zrakoplovno krilo koje stvara manji otpor i uzrokuje manju potrošnju goriva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti