Minijaturni helikopter Ingenuity, težak manje od 2 kilograma, koji se na Marsu nalazi u sklopu misije rovera Perseverance, obavio je i treći let, a ovaj je put u zraku proveo 80 sekunda.

 Po podacima NASA-e helikopter se vinuo do visine od oko pet metara, potom je izveo bočni manevar od 50 metara, u zraku je proveo 80 sekunda, a zatim se vratio na početnu poziciju.

Slika nije dostupna Stigla prva fotografija u boji s Marsa snimljena iz zraka

Slika nije dostupna Povijesni let: Potvrđeno je! Helikopter Ingenuity uspješno je obavio prvi let na Marsu

Nedjeljni let bio je najambiciozniji dosad, no inženjeri kažu da će pokušati postići još bolji rezultat, piše BBC.

Željeli bi dosegnuti krajnje granice letjelice, čak i ako krajnja posljedica bude njezino potpuno uništenje.

Piloti Ingenuityja su kazali da se helikopter i ovaj put najprije zaustavio, potom kratko lebdio okrećući kameru u svim smjerovima, bočno se pomaknuo te se vratio u prvobitnu poziciju i na kraju sletio.

Prethodna dva leta izvedena su u ponedjeljak i četvrtak, a prvi će u povijesti ostati upisan kao prvi kontrolirani let na drugom planetu.

Ingenuity je na Mars stigao sredinom veljače. Ondje ga je dopremio rover Perseverance koji je sletio u krater Jezero na Crvenom planetu.

Znanstvenici bi ovim pothvatom željeli dokazati da postoji mogućnost letenja u rijetkoj atmosferi Marsa.

Pojasnili su da bi se u budućnosti ovakvi helikopteri mogli koristiti za izviđanje terena prije slanja u svemir rovera i astronauta, no i za istraživanje nekih teško pristupačnih lokacija, poput litica.

Dužnosnici NASA-e su inženjerskom timu Ingenuityja odobrili još dva leta prije nego što se Perseverance posveti primarnoj misiji - potrazi za znacima života u krateru Jezero.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju