NASA-ina letjelica još nije stigla do Marsa, a u ESA-i već razrađuju kako će uzorke Crvenog planeta vratiti na Zemlju

Iako će uzimanje uzoraka na Marsu biti komplicirano, još će biti teže vratiti ih na Zemlju.

Martina Čizmić | 03.08.2020. / 07:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska svemirska agencija angažirala je Airbus za izgradnju svemirske teretne letjelice koja bi trebala na Zemlju donijeti uzorke tla i kamenja s Marsa.

Uzorci bi trebali otkriti je li na Marsu ikad bilo života te postoji li on i danas, a prikupit će ih NASA-in rover Perseverance, koji je lansiran prije nekoliko dana.

Slika nije dostupna Lansiranje je uspjelo: NASA napravila prvi korak u potrazi za životom na Marsu

Ono nije samo dvostruko teže od bilo koje tipične misije na Marsu, već i dvostruko kompliciranije, istaknuo je za BBC direktor ljudskog i robotskog istraživanja u ESA-i David Parker. Dodao je kako će nova letjelica biti "prvi interplanetarni teretni brod, dizajniran da prenosi teret između Marsa i Zemlje".

Letjelica službenog naziva Earth Return Orbiter (ERO) težit će čak 6,5 tona, a na put bi trebala krenuti 2026. godine.

Da bi se uzorci koje će Perseverance prikupiti vratili na Zemlju, bit će potrebno puno suradnje između NASA-e i ESA-e, ali i cijeli niz robota. Prvo će još neimenovati NASA-in robot na kojem će biti ESA-in robot za prikupljanje pokupiti uzorke i donijeti ih u drugi robot opremljen raketom kako bi uzorke donio s površine Marsa u njegovu orbitu.

Nakon toga će se susreti s ERO-om koji će preuzeti uzorke (njih ukupno 36)  i pokušati ih prebaciti natrag na Zemlju. Ako sve bude prošlo po planu, uzorci s Marsa na Zemlju bi se trebali vratiti 2031. No prvo Perseverance treba doći do Marsa, sretno sletjeti i početi prikupljati uzorke.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti