NASA-ina omiljena sonda "vratila se iz mrtvih": Voyager 1 ponovno šalje podatke

Činjenica da i 47 godina nakon lansiranja Voyager 1, koji je trebao biti na petogodišnjoj misiji proučavanja Jupitera i Saturna, i dalje radi, velik je uspjeh ne samo za NASA-u, već i za znanost.

Martina Čizmić | 16.06.2024. / 09:03

Voyager 1, ilustracija (Foto: NASA/JPL-Caltech)

Iako su ga već svi otpisali i pozdravili se s njim još u studenom 2023. godine, nakon što je Voyager 1 prestao slati razumljive podatke, NASA je objavila kako se ova sonda "vratila iz mrtvih".

Kako ističu, Voyager 1 počeo je ponovno slati podatke o svom statusu u travnju, a podatke sa svoja dva znanstvena instrumenta u svibnju. Prema svemu sudeći, Voyager 1 vratio se na posao i dalje otkriva svemir udaljen više od 24 milijarde kilometara udaljen od Zemlje.

Sonda Voyager Najudaljeniji ljudski objekt u svemiru: Neuništivi Voyager 1 ponovno uspostavio vezu sa Zemljom

Znanstvenici tako primaju podatke o plazmenim valovima, magnetskim poljima i svemirskim česticama, a inženjeri koji nemaju nimalo lak posao održavanja Voyagera 1 na životu, morati će se pozabaviti sa problemima sa softverom za bilježenje vremena.

No, činjenica da i 47 godina nakon lansiranja Voyager 1, koji je trebao biti na petogodišnjoj misiji proučavanja Jupitera i Saturna, i dalje radi, velik je uspjeh ne samo za NASA-u, već i za znanost.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti