NASA-ina svemirska letjelica Juno snimila fantastičnu fotografiju Jupiterova mjeseca Europa

Fotografija otkriva zadivljujuće detalje neravnog terena zaleđenog Jupiterova satelita te grebene i doline koji krivudaju Europom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.09.2022. / 15:37

Europa (Foto: NASA)

NASA-ina svemirska letjelica Juno namijenjena istraživanju Jupiterova mjeseca Europa jučer se približila Europi na samo oko 350 km, što je najbliža udaljenost od 2000., kada je pored nje prošao NASA-in Galileo. Naravno, letjelica je tu priliku iskoristila za fotografiranje, a prikupljeni su i dodatni podaci o površini i strukturi samog mjeseca.

Mjesec Europa (Foto: NASA/JPL-Caltech/SETI Institute) Znanstvenici riješili misterij čudnih grebena na površini ledenog Jupiterova mjeseca Europe

Prva fotografija koju je NASA objavila tako otkriva zadivljujuće detalje neravnog terena zaleđenog Jupiterova satelita te grebene i doline koji krivudaju Europom. Još je jako rano, no sve ukazuje na to da je prelet Juna iznad Europe bio potpuni uspjeh, komentirao je Scott Bolton, glavni istraživač za Juno sa istraživačkog instituta u San Antonio.

Na znanstvenicima je sada zadatak analize fotografija, a dio njih usporedit će slike iz prijašnjih misija s novim fotografijama kako bi saznali je li se površina Europe promijenila tijekom posljednja dva desetljeća. Inače, Europa je šesti najveći mjesec u solarnom sustavu koji je samo malo manji u odnosu na Zemljin satelit, a zanimljiv je jer je to jedno od svemirskih tijela na kojem bi mogli postojati uvjeti za život.

Naime, znanstvenici smatraju kako njegova zaleđena površina skriva oceane, a podaci koje je prikupio Juno trebali bi pomoći i u pronalasku regija u čijim bi se plitkim podzemnim džepovima mogla skrivati tekuća voda.

NASA: Fotografija Jupitera - 2 James Webb otkrio fascinantan pogled na najveći planet Sunčeva sustava: ''Jupiter kakvog dosad nismo vidjeli''

Više informacija o vodi na Jupiterovom satelitu mogla bi dati misija Europa Clipper u sklopu koje će se za dvije godine lansirati nova svemirska letjelica koja bi na svoje odredište trebala stići 2030. godine.

Izvor: Daily Mail
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti