NASA je odabrala tvrtke koje će kopati po Mjesecu i spremna im je platiti rekordne iznose za ono što iskopaju

Poslati tim (bio on ljudski ili robotski) na Mjesec nije jeftino, pa će pravo pitanje biti tko će to platiti?

Hina | 06.12.2020. / 08:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 NASA je odabrala četiri tvrtke od kojih će "otkupiti" mjesečevu prašinu koje one planiraju iskopavati na Mjesecu. Iako NASA redovito odabire podizvođače za svoje misije i obično im plaća milijunske iznose, ovaj je odabir bio pomalo neobičan.

Naime, NASA je birala tvrtke koje su na otvorenom natječaju ponudile najniže ponude te će im isplatiti dogovoreni iznos u tri rate. No, ono što je privuklo pozornost cijelog svijeta je činjenica da je prvoodabrana tvrtka, startup Lunar Outpost, za iskopanu mjesečevu prašinu tražio - jedan dolar.

To je prilično čudno kad u obzir uzmemo da su ostale tvrtke dobile po pet odnosno 15 tisuća dolara. Osim toga, putovanje u svemir stoji milijune dolara, a postavljanje baze i bilo kakva aktivnost cijenu tjera i prema milijardama dolara. Pa zašto su onda pristali na to?

Jer je NASA-in natječaj zapravo trebao dokazati da je tvrtkama dozvoljeno iskorištavanje mjesečevih resursa u sklopu ugovora iz 1967. godine, ali i da je NASA spremna platiti takve usluge.

Smatramo da je veoma važno uspostaviti presedan da privatni sektor može iskorištavati te resurce, a da ih NASA može kupiti i koristiti ne samo za svoje aktivnosti. Ovo označava novu dinamičnu eru javnog i privatnog razvoja i istraživanja na Mjesecu, poručili su iz NASA-e.

Poslati tim (bio on ljudski ili robotski) na Mjesec nije jeftino, pa će pravo pitanje biti tko će to platiti? Čak i ako se šalje samo mali robot koji će prikupiti nešto prašine i to prodati NASA-i (jer u ugovoru nije definirano koliku to količinu planiraju prodati), moglo bi stajati milijune dolara.

Jedino (logično) objašnjenje je u reklami i činjenici da će se tvrtke moći hvaliti kako su prve komercijalno iskorištavale mjesečeve resurse.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti