NASA kupila mjesto na Sojuzu "5 do 12", a šef Roskosmosa bocnuo SpaceX: "Izgleda da trampolin tek djelomično radi"

Šef ruske svemirske agencije Roskosmos, Dmitrij Rogozin, nakon što je NASA ponovno kupila mjesto na letjelici Sojuz prema Međunarodnoj svemirskoj postaji od Rusa, američke letove u svemir s posadom nazvao je nestabilnima.

Branimir Vorša | 12.03.2021. / 09:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Od 2011. do prošle godine SAD se oslanjao na ruski Sojuz za slanje svojih astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) jer Amerikanci u navedenom periodu nisu imali vlastitu letjelicu.

No u svibnju 2020. američka privatna kompanija SpaceX uspješno je ponovno poslala američke astronaute u svemir na svojoj letjelici Crew Dragon.

Rogozin je u srijedu otkrio da je SAD zatražio mjesto na Sojuzu za astronauta Maxa Vande Heija, na letu koji je zakazan za 9. travnja. Prema priopćenju za medije Roskosmosa, rezervacija je stigla prilično kasno, no ruska agencija tvrdi da su je prihvatili u duhu zajedničkog korištenja ISS-a.

Tradicija međunarodnih posada, koja postoji već 20 godina, time će se nastaviti, stoji u navedenom priopćenju.

Letovi na ISS-u su nestabilni, poručio je Rogozin na svojem profilu na Facebooku. Njima je tako zgodnije, a nas nije briga. Investirat ćemo taj novac u novi razvoj, rekao je.

Rogozin je poznat i po šali na račun Amerikanaca, kad im je kao zamjenik ruskog premijera poručio da bi možda trebali koristiti trampolin za slanje astronauta u svemir. No nakon što je SpaceX 2020. uspješno poslao dvojicu američkih astronauta ponovno na ISS, Rogozin se ispravio.

Trampolin radi!, rekao je tad.

Sad kad je SAD ponovno zatražio mjesto na Sojuzu, Rogozin je opet iz naftalina izvadio pošalicu s trampolinom.

Izgleda da trampolin tek djelomično radi, poručio je na svojem profilu na Facebooku.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti